Naši učenici prave robota bolje od Japanaca

U beogradskoj školi "Politehnika", čiji đaci uspešno drže korak sa savremenim dostignućima: najbolje konstruisana i programirana "lego" mašina na nedavnom takmičenju u Sloveniji.

ON zna da nacrta figure po već iscrtanoj šemi, vešto se kreće kroz lavirint kako bi što pre našao izlaz, a kada stavi "viljušku", odličan je sakupljač razbacanih kockica. Ime mu je Arduino, i on je robot, a napravili su ga naši đaci, učenici škole za nove tehnologije "Politehnika". Kako kažu đaci i profesori, on je njihov ponos. Javnost će ga upoznati u maju na republičkom takmičenju u programiranju robota.

Ali to nije sve. Lego robot naših đaka je u februaru na takmičenju u Sloveniji dobio nagradu za najbolje konstruisan i programiran robot, i to među 20 ekipa. Reč je o "lego ligi", gde deca uzrasta od devet do 16 godina treba da konstruišu i programiraju mini-robot od posebnih lego kompleta. Robot mora da izvršava određene zadatke na unapred zadatu temu u određenom vremenskom roku. Ovoga puta to je bila reciklaža.

Direktor škole Dušan Milovanović kaže da su Slovenci, a i ostali takmičari, bili oduševljeni našim đacima. I dok su mnogo bogatije zemlje došle sa čitavim skalamerijama, srpski "poliboti" su imali najjednostavnijeg robota i najskromniji poligon. Ipak, pokazali su da su najzreliji u programiranju i korišćenju senzora, za šta su i nagrađeni.

Uspeh je time veći, jer se radi o učenicima prvog razreda, koji se ranije nisu poznavali, a neki od njih nisu imali prilike ni da se igraju lego kockama. Još jednom su naši učenici pokazali da s malim budžetima i improvizacijama mogu da konstruišu robota koji je, po oceni stručnog žirija, najbolji. Ostavili su iza sebe timove koji su imali i po deset puta više novca, ali su ih svojim znanjem naši đaci nadmašili.

– Naš lego robot programiran je tako da u roku od dva i po minuta uradi zadatke koji su zadati, a u zavisnosti od njihove težine dobijamo i poene - objašnjava nam Nikola Starčević, učenik prvog razreda, koji je kapiten naše ekipe. – On treba da sruši zgradu, pokrene vodenicu, pokrene sortir za kockice... Radili smo pet meseci svakog dana na njemu, i nije bilo lako. Ceo zimski raspust smo proveli u školi kako bismo što spremniji otišli na takmičenje u Sloveniju.

Mali programeri uspešno savladavaju sve probleme

Njegova starija drugarica maturant Katarina Perendić programirala je Arduina, ali i led ploču. Svakodnevno se druži sa svojim "mezimcem", kako nešto ne bi promaklo na predstojećem takmičenju. Kaže da planira da upiše studije programiranja na Matematičkom fakultetu.

SKUPA "IGRAČKA"

– Lego kompleti koje koristimo su vrlo skupi, koštaju oko 60.000 dinara – priča direktor Milovanović. – Veliku pomoć nam pružaju naši bivši učenici. Naši đaci nastavljaju studije na Mašinskom, ETF-u, FON-u, ali ima i robotičara koji odu na Teološki, Filološki, Filozofski fakultet.

Foto: Novosti

Izvor: www.novosti.rs