Đaci OŠ Mladost pokazali na koji način koriste moderne tehnologije u nastavi

E-udžbenik za kreativnije učenje

Učenici prvog i trećeg razreda Osnovne škole Mladost iz Beograda pokazali su u sredu, 19.10.2016.predstavnicima medija na koji način koriste savremene, moderne tehnologije u nastavi. Koristeći elektronski udžbenik BIGZ školstva, đaci su u mogućnosti da uz redovne lekcije, upotrebe i svoje fotografije, crteže i pesme koje im olakšavaju učenje, ali i podstiču kreativnost, a učitelji i nastavnici da, primpremajući se za čas, sadržaj obogate dodatnim informacijama.

Prema rečima učitečjice I4 Tanje Vrečko, svaki digitalni materijal je dobar za rad sa decom i pozitivno utiče i na đake.

- Elektonski udžbenik ima dvostruko dejstvo - kod učenika razvija veće interesovanje za nastavu i kreativnost, a učiteljima znatno olakšava pripreme za čas i daje im mogućnost da, osim materijala iz lekcija, koriste i dodatne informacije iz digitalnog sveta –fotografije, muziku, crteže, video materijal – ističe Vrečko i dodaje da u Osnovnoj školi Mladost svi učitelji koriste elektronski udžbenik.

Isto mišljenje deli i njena koleginica Marija Simeunović, učiteljica III3, napominjući da je ovakav način učenja i priprema za čas inovativan, drugačiji i, pre svega, kreativan.

- Važan segment učenja jeste način na koji učenicima predajete lekciju, a uz korišćenje ovakvih alata, oni će svakako lakše savladati gradivo. Međutim, uz svu podršku digitalnog materijala u nastavi, ne smemo da zaboravimo osnovne metode učenja i da se potpuno oslonimo na tehnologiju – kaže Simeunović zaključujući da je kombinacija ove dve metode učenja zapravo najbolje rešenje i za učenike i za nastavnike.

Pavle, učenik III3 najbolji je primer kakav uticaj na đake ima korišćenje E- udžbenika u nastavi, jer je, kako kaže, uživao u času Prirode i društvo i nije prestao da se javlja i odgovara na sva pitanja učiteljice Marije.

- Učili smo kako se ponašaju učesnici u saobraćaju i učiteljica nam je pripremila fotografije svega što moramo da znamo dok prelazimo ulicu. Meni je bilo zanimljivo da učim uz pomoć slika, zvučnih signala i video klipova – oduševljen je Pavle.

BIGZ školstvo je vredno radilo čitave godine na pripremi najboljeg i najsavremenijeg udžbenika za đake, E-udžbenika.

- Bavili smo se istraživanjem i došli do zaključka da je upotreba računara, pametnih telefona i tableta kod dece postala svakodnevica. Želeli smo da na najbolji način podstaknemo kreativnost i istraživački duh kod dece. E-udžbenik pruža mogućnost učenja kroz igru u kući i u školi, interakciju, a multimedijalni sadržaji čine process učenja zabavnijim i deci i nastavnicima - ističu u BIGZ- u.