Zvezde bezbednog interneta

Statistike pokazuju da je svaki treći učenik bar jednom doživeo digitalno nasilje, a ono najčešće pogađa decu i mlade od 13 do 19 godina

Kako sigurno i uspešno krstariti internetom i društvenim mrežama bila je tema događaja ,,Zvezde bezbednog interneta’’ organizovanog za đake završnih razreda iz četiri niškeo snovne škole u EU info kutku u Nišu. Statistike pokazuju da je svaki treći učenik bar jednom doživeo digitalno nasilje, a ono najčešće pogađa decu i mlade od 13 do 19 godina.

- Mi smatramo da je ovo važna tema jer smo danas svi na društvenim mrežama i svakodnevno koristimo internet. Veoma je bitno da internet koristimo bezbedno i budemo svesni rizika koji nas vrebaju sa globalne mreže - rekla je prisutnim osnovcima menadžerka EU info kutka Danijela Vučić.

Na kvizu o bezbednosti interneta, đaci su pokazali zavidna znanja o zaštiti ličnih podataka na globalnoj mreži i bili darivani poklonima u skladu sa temom događaja – zvučnicima, slušalicama, fleš memorijama. Uprkos tome, nastavnik informatike u OŠ ,,Miroslav Antić’’ i stručnjak za bezbednost na internetu Mladen Jovanović poručio je osnovcima da treba da znaju sa kim se dopisuju i svaku neprijatnost prijave roditeljima.

- Ne odgovarajte na uznemirujuće poruke već ih screenshotujte i nikako ne krivite sebe zbog onoga što vam se dogodilo jer u današnje vreme to može svakome da se desi – naglasio je Jovanović i podsetio na to da se internet zavisnošću smatra upotreba računara u zabavne svrhe duža od tri sata dnevno.

Jovanović je istakao da je 62% osnovaca postavilo rizične podatke o sebi ili svojoj porodici na internet dok se u takvom riziku našlo čak 84% srednjoškolaca. On je podsetio i na primer dobre prakse u Evropskoj uniji gde je moguće izbrisati lične podatke sa interneta.

Predavanju su prisustvovali učenici iz niških osnovnih škola “Radoje Domanović”, “Vožd Karađorđe”, “Desanka Maksimović” i “Miroslav Antić”, zajedno sa svojim nastavnicima informatike, školskim pedagozima i psiholozima.

Podsetimo, da je Mladen Jovanović podpredsednik Udruženja profesora informatike Srbije, kao i jedan od 16 dobitnika nagrade koju dodeljuje udruženje “Živojin Mišić” za 2016. godinu – “Najbolji edukatori Srbije”