Počinje „Oštro perce 2017/2018“

Školski portal podržao je projekat „Oštro perce 2017/2018“, čiji su koncept osmislile Slađana Galuška, bibliotekarka u Osnovnoj školi „Sveti Sava” i Anđelka Tančić, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi „Svetozar Marković” iz Beograda.

Ciljevi ovog, sada već tradicionalnog projekta, su poboljšanje i razvijanje čitalačke, informacione i medijske pismenosti učenika i podsticanje upotrebe informacionih tehnologija u nastavi i razvijanje digitalne pismenosti učenika.

„Oštro perce“  pomaže razvijanje međupredmetnih kompetencija učenika,  afirmaciju postignuća učenika u oblasti stvaralaštva i podiže kvalitet obrazovanja, ali i afirmiše postignuća/aktivnosti nastavnika i bibliotekara.

- Projekat podstiče saradnju među učenicima, nastavnicima i bibliotekarima, a ima i takmičarski karakter. Nastavnici i školski bibliotekar pomažu učenicima da steknu veštine informacione, medijske i digitalne pismenosti i da razvijaju međupredmetne kompetencije. Tokom projekta učenici čitaju književna dela predviđena nastavnim planom i programom za srpski jezik, a o njima razgovaraju sa nastavnicima i bibliotekarima, nakon čega izrađuju zadatke – navode autorke.

Učenici mlađih razreda imaće zadatak da, koristeći bajke predviđene nastavnim programom, naprave slikovnice, dok će đaci starijih razreda, na osnovu zadatih književnih dela i nastavnog materijala, morati da naprave najbolje trejlere i digitalne prikaze.

Detaljne elemente projekta i propozicije konkursa možete pogledati u dokumentu „Oštro perce 2017/2018“.