Konkurs - Bajka po tvojoj meri

Da li svaka bajka ima srećan kraj?

Dragi školarci, po prvi put imate šansu da iskoristite svoje literarne talente i kreirate kraj bajke Grozdane Olujić po svojoj meri.

Da se podsetimo: 

Umetnički svet u autorskim bajkama sagrađen je na elementima čudesnog i nestvarnog. U ovim bajkama poznato je ime stvaraoca, vreme i prostor su konkretizovani, junaci imaju imena, glavni lik ne mora biti čovek, opisi su razvijeniji, motivacija je kompleksnija, a završetak se ne mora odvijati u znaku sreće za junaka. 

Čuveni pisci bajki su: Hans Kristijan Andersen, braća Grim, Aleksandar Sergejevič Puškin, Oskar Vajld, Grozdana Olujić. 

Grozdana Olujić (30. avgust 1934 — 16. mart 2019) bila je srpska spisateljica, esejistkinja, prevoditeljka i antologičarka. Objavila je šest romana: Izlet u nebo (1957), Glasam za ljubav (1962), Ne budi zaspale pse (1964), Divlje seme (1967), Glasovi u vetru (2009) i Preživeti do sutra (2017). Sabrani romani u šest knjiga objavljeni su 2018. godine u izdanju Srpske književne zadruge i Partenona. Objavila je i veliki broj bajki i zbirki bajki. Njena dela doživela su brojna izdanja u zemlji, a prevedena su na čak tridest šest svetskih jezika. Dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada od kojih su najpoznatije: Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije (2004) i Ninova nagrada za najbolji roman (2009).

Konkurs je podeljen u nekoliko ciklusa, a u svakom od njih obrađuje se određena bajka: 

20. februar - 20. april: Bajka Mačka koja je liznula nebo 

20. april - 20. jun: Bajka Selo iznad oblaka

20. jun - 20. avgust: Bajka Mesečev cvet

20. avgust - 20. oktobar: Bajka Jastuk koji je pamtio snove

Radovi treba da sadrže početni deo originalne bajke, uz posebno označen deo kraja koji je autorsko delo učenika. 

Radove mogu prijaviti učenici od 5. do 8. razreda i šalju ih u definisanom roku na sledeću imejl adresu: konkurs@bigzskolstvo.rs 

U svakom ciklusu, biće dodeljenje sledeće nagrade: 

1. Kurs kreativnog pisanja

2. Komplet lektire

3. Školski rečnik književnih termina

SREĆNO!