Loše raspoloženje roditelja može uticati na emotivni razvoj dece

Okruženje u kome deca žive ima veliki uticaj na njihovu psihu. Kada su roditelji ljuti ili nervozni, to može imati negativan uticaj na mentalnu stabilnost njihove dece.

Emotivna stabilnost roditelja igra suštinsku ulogu u razvoju njihove dece. Ako je roditelj stalno lošeg raspoloženja, to će negativno uticati na dete i u emotivnom i u spoznajnom smislu.

Veoma je važno držati svoju emotivnu stabilnost pod kontrolom i izbeći neprekidno loše raspoloženje da bismo svojoj deci obezbedili emotivnu dobrobit.

Razdražljivi roditelji: Ozbiljan problem za decu

Kada su roditelji loše raspoloženi, to može imati ozbiljne posledice na emotivni razvoj njihove dece. To je naročito istinito u slučajevima u kojima je takvo emotivno stanje roditelja trajno ili učestalo.

Vikanje na decu ili na druge članove porodice može dovesti do ozbiljnih problema nesigurnosti kod dece. U nekim slučajevima, to kod deteta prouzrokuje i osećaj krivice.

Deca uzrasta do tri godine naročito su osetljiva na emotivnu nestabilnost svojih roditelja. Međutim, ovo ne znači da se to ne dotiče i starije dece.

Izuzetno je važno da roditelji budu svesni svog ponašanja i da ga neprekidno drže pod kontrolom u prisustvu dece. Ovo nije samo korisno za mentalno zdravlje odraslih, već i za zdravlje ostalih članova porodice.

Zašto roditelji postanu ljuti ili nervozni?

Mnogi faktori utiču na to da roditelj bude neraspoložen. Često mi sa sobom vučemo nešto iz prošlosti čega se možemo rešiti samo uz stručnu pomoć.

Stres nastaje i usled problema na radnom mestu, finansijskih kriza i sl. Ako je stvar u tome, korisno bi bilo potražiti neke aktivnosti koje bi vam pomogle da se rešite negativne energije. Ako niste sposobni da kontrolišete svoje negativne emocije, potrebno je da se obratitie specijalisti.

Veoma je važno prepoznati problem i učiniti sve što je u vašoj moći da ga rešite. Čineći to, možda ćete uspeti da izbegnete ozbiljne posledice po ljude iz vašeg okruženja, a naročito po decu.

Posledice negativnog raspoloženja roditelja na decu

Nesigurnost

Ovo je jedna od glavnih posledica koju loše raspoloženje roditelja može imati na decu. Kada je dete neprekidno izloženo napetoj i stresnoj situaciji, to dovodi do pojave nesigurnosti kod deteta.

Ovo je naročito istinito kada napetost i stres potiču od roditelja. Isti taj osećaj nesigurnosti može vremenom da preraste u osećaj krivice.

Depresija i anksioznost

Nesigurnost je obično praćena depresijom i anksioznošću. Za decu koja su pod stalnim uticajem lošeg raspoloženja svojih roditelja uobičajeno je da se loše prilagođavaju školskim obavezama. Takođe, nije retkost da dolaze u sukob sa drugom decom svog uzrasta.

Uspeh u školi može da trpi, kao i sam odnos deteta sa roditeljem. Dete se može plašiti da pred svojim roditeljima pokaže kako se oseća, što može što za posledicu može imati niz kratkoročnih i dugoročnih emocionalnih konflikata.

Agresivno ponašanje

Kada su roditelji stalno loše raspoloženi, dete to može shvatiti kao nedostatak pažnje i ljubavi. Ovakav doživljaj situacije je ekstremno štetan, jer može ozbiljno narušiti razvoj deteta.

Dete koje odrasta uz hladan i nepristupačan odnos sa svojim roditeljima, najčešće će ispoljiti agresivne vidove ponašanja i pokazati jasne znake anksioznosti.

Kako bi roditelji mogli izbeći da budu lošeg raspoloženja?

U zavisnosti od ozbiljnosti situacije, možda je vreme da se potraži profesionalna pomoć. Međutim, ako je ovo tek u začetku, onda bi neki od sledećih saveta mogao biti od pomoći u prevazilaženju te situacije.

Odvojite malo vremena i za sebe

Jedan od glavnih saveta za održavanje optimalnog emotivnog stanja jeste da odvojite jedno vreme samo za sebe. Odvojite sat vremena da biste vežbali, čitali ili izašli sa prijateljima. To su sve sjajni načini da se rešite nagomilanog stresa.

Ohrabrujte komunikaciju

Efikasan način da izbegnete stresne situacije je da očuvate otvorenu i efikasnu komunikaciju sa onima koji su vam najbliži. Poštovanje i sposobnost da izrazite sopstveno mišljenje su ključne stvari za održavanje niskog nivoa stresa i napetosti. To vam takođe pomaže i da držite svoje mentalno i emotivno zdravlje pod kontrolom.

Uočite da postoji problem

Ukoliko ne priznate sebi da problem postoji, nikada nećete naći rešenje. Jedini način da se suočite sa problemom i da nešto promenite jeste da najpre prepoznate da je potrebno nešto promeniti.

Takođe je važno ubediti svoje dete da ono nije uzrok vašeg lošeg raspoloženja. Komunikacija je, ponavljam, neophodna za zaštitu ostalih članova porodice od negativnog uticaja vašeg lošeg raspoloženja.

Kada su roditelji loše raspoloženi, to može ozbiljno uticati na emotivni i mentalni ravoj njihove dece.

Priznajte da problem postoji i preuzmite sve neophodne korake da se suočite s njim i da napravite promenu. Na taj način ćete početi da se bolje odnosite, kako prema sebi, tako i prema onima koji vas okružuju.

Izvor: viseodzivota.com