Besplatan internet i tableti za mlađe osnovce u Beogradu, za učitelje laptopovi

Grad đacima od 1. do 4. razreda deli tablet računare od 1. septembra

Osnovne škole nisu dobile zvaničan dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, niti Skupštine grada o podeli besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za niže razrede osnovne škole.

U školama, uveliko traje procedura nabavke školskih knjiga. Prosvetari i roditelji su složni u oceni da su deci, pogotovo mlađim osnovcima, pored elektronskih, neophodni i štampani udžbenici.

Škole su bile u obavezi da, najkasnije 60 dana od dana objavljivanja liste odobrenih udžbenika, nadležnom ministarstvu dostave spisak izabranih knjiga. Ove godine, bira se novi nastavni materijal za četvrti i osmi razred, koji rade po reformisanom nastavnom planu, dok za ostale ostaju isti kompleti kao lane. Očekuju da će do kraja školske godine dobiti neke dodatne informacije o podeli besplatnih digitalnih kodova za korišćenje udžbenika.

- Sve pohvale za najavljenu akciju Grada, ali nikakav zvaničan dopis nismo dobili - kaže Milan Krstić, direktor OŠ „Pavle Savić” u Mirijevu. - Iako treba ići ka modernizaciji nastave, ništa ne može zameniti učenje iz štampane knjige, niti predavanja koje nastavnik drži u učionici i u neposrednom je kontaktu sa učenikom. Digitalna knjiga može da posluži kao dodatak za učenje i da olakša đacima vizuelnom prezentacijom lekcije, što nije moguće u klasičnom udžbeniku.

Uz pojedine knjige, u zavisnosti od izdavača, đaci već dobijaju i kod za korišćenje knjiga u elektronskom obliku. Veći deo roditelja je i dalje skeptičan, kada su u pitanju digitalni udžbenici. Bez obzira na poklon Grada, oni će deci kupiti i štampane komplete.

- Očekujemo da ćemo uskoro dobiti neke dodatne informacije o podeli besplatnih udžbenika, odnosno kodova za njihovu upotrebu - navodi Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla", najveće osmoletke u Srbiji. - Poslali smo spisak odabranih knjiga, čekamo odgovor nadležnih. Roditelji su za to da đaci i dalje koriste štampane knjige i većina će i kupiti deci.

I direktor OŠ „Gornja varoš” u Zemunu Ilija Mirović kaže da nije dobio nikakve informacije o podeli besplatnih udžbenika i ističe da su i u ovoj školi, roditelji stava da đaci treba da uče i iz klasičnih školskih knjiga.

- Moje dete na jesen kreće u treći razred i svakako ću kupiti komplet štampanih knjiga - kaže Dragana Ilić, majka. - Lepo se što Grad hoće da pomogne, ali mislim da su klasični udžbenici neprevaziđeni. Nije mi jasno kako će deca raditi, a učitelji pregledati domaće zadatke koje rade u elektronskim knjigama. Posebno su štampane knjige potrebne prvacima, koji tek uče slova i brojeve, treba da vežbaju i opuštaju ruku pišući.

Grad će kupiti 67.592 tableta, a svaki će imati karticu uz besplatni vaj-faj, pa će svako dete imati besplatni internet kod kuće, najavio je nedavno Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

- Tableti će biti podeljeni putem škola, roditelji će ih zaduživati, a mi ćemo sredinom juna raspisati konkurs za kupovinu digitalnih udžbenika - rekao je Vesić. - Svako dete će dobiti digitalnu verziju udžbenika. Kupujemo takođe 6.949 laptopova za nastavnike koji rade sa tom decom i svaki od njih će dobiti laptop kako bi mogao da održava nastavu koristeći digitalne udžbenike.

Izvor: Novosti