Nagrada koja se nosi u srcu i pamti doveka

Osnovna škola „20. oktobar” iz Vrbasa dobila je diplomu i zlatnu medalju na 17. Međunarodnom sajmu obrazovanja u Novom Sadu.

Osnovna škola „20. oktobar” nalazi se u gradu Vrbasu. Osnovana je 1963. godine i jedna je od četiri osnovne škole u gradu. U školi se odvija i Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, po čemu je škola prepoznatljiva u opštini Vrbas.

Direktor škole Radenko Šimun, koji je prvi među jednakima u ovoj školi koja se ima čime pohvaliti, pokušao je da nam otkrije u čemu je tajna uspeha njegove škole, nastavničkog kolektiva i njihovih đaka.

Pre svega, uslovi rada, prvenstveno za učenike, a zatim i za ceo kolektiv, više su nego dobri, sa stalnom težnjom ka poboljšanju istih. U 2022. godini obnovljen je hol škole, nabavljen je novi kancelarijski nameštaj, a opremljen je i informatički kabinet. Direktor kaže da je škola prepoznatljiva po tome što njen enterijer svakodnevno krasi mnoštvo cveća i zelenila. Tome doprinose mnogi koji školi donose i poklanjaju cveće da bi hodnici i ostale prostorije ukrasili najlepšim darom prirode. U prijatnom ambijentu za rad, učenici ostvaruju odlične rezultate, prezentujući školu na opštinskim, okružnim i Republičkim takmičenjima, likovnim konkursima, muzičkim manifestacijama, literarnim konkursima i sportskim nadmetanjima.

Rezultati rada škole, kako učenika tako i kolektiva, vidljivi su i van opštine Vrbas, tako da je škola „20. oktobar” nagrađena diplomom u Novom Sadu, kao i velikom zlatnom medaljom.

„Desetog marta 2022. godine u Novom Sadu održan je Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”. U sklopu ove važne manifestacije upriličena je i ocena kvaliteta obrazovno-vaspitnih ustanova. Izuzetna nam je čast da podelimo vest Centralne Komisije za ocenjivanje kvaliteta obrazovno-vaspitnih ustanova koja je našoj školi dodelila vrhunsko priznanje za kvalitet rada i to diplomu sa velikom zlatnom medaljom. Nagrada koju je naša škola osvojila na 17. Međunarodnom sajmu obrazovanja u Novom Sadu za sve zaposlene predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad kao i obavezu da se konstantno teži boljem”, istakao je direktor škole Radenko Šimun.

Kada pitamo direktora čime se najviše ponosi u školi, direktor Radenko Šimun odgovara:

„Najviše se ponosim mojim dragim učenicima koji su najbolji na svetu, koji uče, rade, lepo se ponašaju, ispunjavaju svoje obaveze i slušaju svoje nastavnike.”

Sa druge strane, ni učenici nisu ravnodušni prema direktoru Radenku, te su mu priredili iznenađenje i uručili mu orden za najboljeg direktora na svetu, što je sigurno najlepše priznanje koje se može dobiti. Svako priznanje je bez sumnje značajno i važno, ali kada ga dobijete od vaših učenika, ono ima posebnu težinu. Nosi se u srcu i pamti doveka, stvarajući obavezu da se mladima omoguće uslovi kako bi iz đačkih klupa izašli i stasali budući lekari, privrednici, kulturni i javni radnici, sportisti, a pre svega, dobri, vredni i zadovoljni ljudi.

Fotografija: arhiva OŠ „20. oktobar”