Priručnik medijske pismenosti za roditelje – šta morate znati da bi vaše dete bilo bezbedno u virtuelnom svetu

Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da se 79% mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50% dece od 12 do 14 godina.

Zbog toga je važno da pored toga što roditelj brine o tome koliko vremena dete provodi na mreži, usredsredi se i na to kako dete provodi vreme na mreži.

Prepoznajući potrebe roditelja u današnjem kompleksnom digitalnom okruženju, u okviru programa „Nova pismenost”, koji sprovodi Propulsion uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kreiran je Priručnik medijske pismenosti za roditelje koji pruža osnovna znanja o medijskoj, informacionoj i digitalnoj pismenosi i srodnim temama, kao i konkretne savete za roditelje koje će im pomoći da usmere decu da kvalitetno i odgovorno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, uz garantovanu sigurnost, bezbednost i privatnost.

Psihološkinja i jedna od autorki priručnika Ana Mirković kaže da često pričamo o tome koliko nas deca slušaju, a korak bliže rešenju je trenutak u kom će se roditelji posvetiti slušanju svoje dece i razumevanju njihovih potreba.

– Priručnik ima za cilj da sruši barijere između roditelja i dece koja odrastaju u digitalnom okruženju i da se oni ponovo razumeju. Kreirali smo ga tako da na jednostavan i jasan način pomogne roditeljima da započnu komunikaciju sa svojom decom na temu medijske pismenosti, internet nasilja, stereotipa, predrasuda i mnogih drugih izuzetno kompleksnih tema koje se najčešće izbegavaju, a veoma su važne kako bi se dete što bolje snašlo u medijskom i digitalnom prostoru koje ga okružuje – ističe ona.

Setimo se samo koliko smo mi, starije generacije, bili nerazumljivi našim roditeljima sa izrazima i referencama iz popularne kulture. Danas je situacija ista, samo u digitalnom okruženju. Ovaj priručnik namenjen je svim roditeljima, tetkama i tečama, ujnama i ujkama, bakama i dekama kako bi se lakše sporazumeli sa decom i na pravi način odgovorili na potrebe svakog mladog ljudskog bića. Takođe, u okviru programa „Nova pismenost” u narednom periodu će za roditelje biti organizovane obuke i susreti prilikom kojih će moći da dobiju odgovore na mnoga lična pitanja i nedoumice na temu odgajanja dece u digitalnom dobu.

Priručnik je dostupan onlajn na sajtu novapismenost.rs.

 

Izvor: Zelena učionica