Medicinske škole među najpopularnijim

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je skupštini Udruženja medicinskih škola, na kojoj je razgovarano o temama koje su od neprocenjivog značaja za obrazovanje i vaspitanje učenika u medicinskim školama.

Na skupu, održanom u Vrnjačkoj Banji, ministarka je navela da je ovo Udruženje dobar i konstruktivan partner Ministarstva prosvete i da je to  partnerstvo izuzetno važno.

„Iz godine u godinu raste interesovanje učenika za ove smerove i poslednjih godina to su najpopularniji obrazovni profili u srednjim stručnim školama na kojima obično konkuriše više od dva učenika na jedno mesto, a u pojedinim sredinama, poput Vranja, Leskovca i Novog Pazara i po četiri učenika.  U našem obrazovnom sistemu ima 13 obrazovnih profila na kojima se školuju učenici koji su se opredelili za medicinsku struku, a  u ovoj školskoj godini u prvi razred srednjeg obrazovanja u području rada Zdravstvo i socijalna zaštita upisano je 5.892 učenika“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, u narednoj godini planirano je da se izrade standardi kvalifikacija za još četiri obrazovna profila – ginekološko – akušerska sestra, medicinska sestra – vaspitač, pedijatrijska sestra – tehničar i sanitarno – ekološki tehničar, čime bi se modernizovali planovi i programi nastave i učenja i finalizovani standardi kvalifikacija u ovoj oblasti.

Na skupu se obratila i Biljana Bojanić, predsednica skupštine Udruženja medicinskih škola.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete