Najneobičnija škola u Srbiji

Uče na skamijama od pre 120 godina, ali i uz tablet i laptop.

Osnovna škola “Radoje Domanović” iz Niša priredila je svojim učenicima predivno putovanje u prošlost – deo školskih prostorija preuređen je u “retro” kutak, a u jednoj učionici đaci mogu da prate nastavu sedeći u skamijama starim 120 godina! Ideja je naišla na odobravanje učenika pa je mnogima to već omiljeni deo škole. Zato u školi planiraju da nastave da nastave da usavršavaju ovu ideju.

Retro kutak opremljen stvarima koje današnja deca, eventualno mogu da vide još u sobama svojih baka ili prabaka. Tu su stolice i fotelje po “modi” iz sredine prošlog veka, fiksni telefon sa gajtanom, brojčanikom i slušalicom, gramofon, vinil ploče sa hitovima iz stare Jugoslavije, radio aparat, knjige i časopisi iz perioda od pre pola veka…

- Tu je deci najomiljenije mesto za odmor. Slušaju ploče i piju čaj. Postoje roditelji koji su još ljubitelji ploča, a želimo da ih približimo svima. Nismo se nadali da će ih ploče i kasete ovoliko oduševiti i da će tu provoditi najviše vremena. Došlo je vreme da se izađe iz učionica i uči u drugačijem ambijentu – kaže za “Blic” direktorka OŠ “Radoje Domanović” Dušica Tričković.

Ona kaže da će se retro kutak još dorađivati i da im nedostaje crno - beli televizor i kasetofon, da bi prostor bio upotpunjen.

Tričkovićeva ističe da je i istraživanje stručnih službi potvrdilo da je deci ovaj deo škole najomiljeniji.

- Prilikom ispitivanja Centra za interaktivnu pedagogiju koje mesto im je najbezbednije u školi i gde se najlepše osećaju, većina učenika je navela ovo mesto. Cilj nam je da svaki deo škole napravimo u sigurno i podsticajno mesto – kaže Dušica Tričković za “Blic”.

Ova škola jedinstvena je još po nečemu – njeni đaci imaju prilike da umesto u klasičnim klupama prate nastavu iz veronauke i narodne tradicije u učionici sa skamijama starim 120 godina!

Po rečima Tričkovićeve, skamije su kao i ova niška škola stare 120 godina, ali ih zub vremena nije oštetio pa su uz malo sređivanja i reparacije upotpunile jednu učionicu u kojoj se uči upravo o tradiciji i veronauci.

Drvene skamije, poput vremeplova, vraćaju učenike u doba kada se pisalo na drvenim tablicama umesto u sveskama.

Zona bez mobilnih telefona

Kako je Blic pisao, OŠ “Radoje Domanović” jedna je od prvih škola koja je “proterala” mobilne telefone - od kada je pre šest godina uspostavljena takozvana zona bez mobilnih telefona i učenicima i nastavnom osoblju zabranjeno je korišćenje ovih aparata u učionicama, svim školskim prostorijama ali čak i u hodnicima, ali i školskom dvorištu.

Umesto mobilnih telefona, u nastavi se mogu koristiti laptop računari i tableti. Zona bez mobilnih telefona po njenim rečima donela je brojne pozitivne efekte jer je smanjeno i digitalno nasilje ali i drugi vidovi nasilja među učenicima. Sa druge strane, komunikacija između nastavnika sa roditeljima i decom je poboljšana.

Prvi uveli uniforme za nastavnike

OŠ "Radoje Domanović" jedinstvena je i po tome što je prva u Srbiji uvela uniforme za učitelje i nastavnike. Ovaj kodeks oblačenja se primenjuje od februara 2018. godine. Ideju da se uniforme uvedu i za đake korona je odložila za neko drugo vreme, ali je naišla na pozitivan odjek.

Svedočanstvo o dobroti

Ova škola je u prošloj godini bila dobitnica “Svedočanstva o dobroti” Srpskog filantropskog foruma, krovne organizacije fondacija i donatora u Srbiji koja okuplja 37 članica. Svedočanstvo im je dodeljeno za doprinos u podsticanju dobrih dela.

- Svedočanstvo o dobroti je simbol zahvalnosti I podsticaj za nastavljanje niza dobrih dela onima koji šire ljubaznost I pomažu drugima – stoji u Svedočanstvu.

 

Izvor i foto: blic.rs