Pozitivna školska klima i akademska dostignuća

Pozitivna školska klima doprinosi akademskim dostignućima i može poboljšati rezultate učenika iz siromašnijih sredina, pokazala je studija objavljena u američkom „Pregledu pedagoških istraživanja“.

U istraživanju koje su sproveli američki i izraelski naučnici navedeni su čvrsti dokazi da škole sa pozitivnom atmosferom mogu da ujednače dostignuća učenika iz različitih socioekonomskih sredina, odnosno učenika sa izraženijim i manje izraženim akademskim sposobnostima.

Pozitivnu školsku klimu karakterišu: podsticajno i brižno ophođenje nastavnika, osećaj sigurnosti (kome doprinosi zaštićenost od raznih vrsta nasilja), povezanost učenika u školi i uključenost roditelja u školski život dece.

Koautor studije Ron Avi Astor, profesor na Univerzitetu Južna Kalifornija, rekao je da analiza, koja traje više od 15 godina, pokazuje da škole mogu mnogo da urade na poboljšanju akademskih rezultata promovisanjem pozitivne školske klime.

Istraživanje pokazuje da škole koje pohađaju siromašniji učenici ne moraju nužno imati lošu atmosferu: „Pozitivna školska klima ima potencijal da ʼrazbijeʼ negativne uticaje života u siromašnim sredinama i da ublaži faktore rizika koji prete akademskim dostignućima", navela je koautorka studije Rut Berkovic, profesorka na Univerzitetu Haifa u Izraelu.

Za potrebe istraživanja naučnici su analizirali čak 78 studija objavljenih između 2000. i 2015. godine, koje se bave odnosom škole i njene atmosfere, školskim postignućima i socioekonomskim statusom učenika.

Pored mnogih zaključaka i sugestija, istraživači su takođe predložili ispitivanje uticaja školske klime na umetnost, fizičku kulturu, socijalno i emocionalno okruženje u školi, zatim na građansko vaspitanje, stručne predmete i druga područja (pored glavnih oblasti poput matematike, jezika i nauke).

Izvor: RTS.rs