U svetu boja i oblika

Likovni materijali Izdavačke kuće „BIGZ školstvo” podržavaju aktivno učenje, podstiču razvoj kreativnosti i samostalnosti, pomažu učenicima da savladaju likovne tehnike i olakšavaju im dostizanje postavljenih ciljeva.

Rezultati anketa o nastavnim sredstvima za Likovnu kulturu u osnovnoj školi pokazali su da nastavnici kao jedan od glavnih nedostataka nastavnih sredstava za ovaj predmet navode nedovoljnu raznolikost materijala koji bi bili dostupni na svakom času, što u velikoj meri ograničava planiranje, pripremanje i realizaciju časova. S druge strane, sve češće se može čuti to da učenici ne pokazuju dovoljan stepen kreativnosti i maštovitosti, već su preokupirani modernom tehnologijom, koja je danas dostupna i najmlađima. U prilog tome govori i izjava koju je dr Zdravko Milinković, profesor metodike i jedan od članova radne grupe za izradu nastavnih planova i programa za likovnu kulturu dao za Školski portal. On navodi  da telefoni, tableti i kompjuteri imaju veoma ograničene mogućnosti kada je reč o razvoju kreativnosti i mašte, pa ne čudi činjenica da su motivi koje učenici najčešće koriste prilikom crtanja i slikanja upravo oni koje možemo videti u igricama i crtanim filmovima. 

Izdavačka kuća „BIGZ školstvo“ napravila je pomoćno nastavno sredstvo koje znatno može poboljšati nastavu Likovne kulture, a čiji je kvalitet potvrdio i Zavod za unapređivanje obrazovanje i vaspitanje. Reč je o likovnim materijalima za učenike osnovne škole pod nazivom „U svetu boja i oblika.“ U četiri kompleta (jedan komplet namenjen je za korišćenje u dva razreda) nalazi se sve što je neophodno za obradu nastavnih sadržaja iz likovne kulture, poput papira za olovku, tuš i flomastere, ugljena, gvaša i tempere, akvarela i pastela. U zavisnosti od uzrasta kojem su namenjeni, likovni materijali „U svetu boja i oblika“ sadrže i komplete kolaž-papira različitih boja i tekstura, paus-papir, kao i jednostrane i dvostrane rebraste lepenke.

- Prilikom sastavljanja kompleta materijala za nastavu Likovne kulture imali smo u vidu različite likovne sklonosti učenika, kao i na kom je stepenu razvoja njihov likovni izraz. Ovo nastavno sredstvo pomaže učenicima da prošire znanja o sredini koja ih okružuje i da steknu veću slobodu u istraživačkom radu. Učenicima je ostavljena mogućnost da se oprobaju u različitim formama predstavljanja i da pokušaju da crtanjem, slikanjem ili vajanjem razviju svoju kreativnost – kaže Olivera Đikanović, glavna urednica u Izdavačkoj kući “BIGZ školstvo.”

Likovni materijali “U svetu boja i oblika” nastali su iz potrebe da se dodatno nastavno sredstvo kojim se stimuliše aktivno i promišljeno učenje, uvažavaju razvojne mogućnosti i individualne karakteristike učenika, podstiče razvoj kreativnosti i samostalnosti, pomaže učenicima da savladaju likovne tehnike predviđene nastavnim planom i programom i olakšava dostizanje postavljenih ciljeva.