Prosvetni radnici su stub svakog društva

Fondacija “Živojin Mišić” već četiri godine zaredom bira i nagrađuje najbolje edukatore u Srbiji. Za Školski portal govori Vladimir Prelovac, progamer i vlasnik jedne od najuspešnijih domaćih kompanija, koji ponosno stoji za ovog projekta.

Nastavnički poziv je, bez ikakve sumnje, jedan od najodgovornijih, budući da je njihov glavni zadatak da prenose znanje i direktno utiču na formiranje, razvoj i budućnost svojih učenika. Danas, njihov cilj je da stvore uspešne građane sveta, koji će biti potpuno spremni da prihvate znanja, veštine i izazove 21. veka, kažu u Fondaciji “Živojin Mišić”, koja svake godine organizuje projekat „Najbolji edukatori Srbije“. Njihov cilj je da ohrabre učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola u Srbiji da u toj plemenitoj misiji istraju, a najbolje edukatore i nagrade.

Vladimir Prelovac, programer, pilot, bloger i ljubitelj šaha, osnivač Fondacije “Živojin Mišić” za Školski portal govori kako je, kao vlasnik jedne od najuspešnijih domaćih kompanija “Devana Technologies”, koja se bavi programiranjem i razvojem preduzetništva, došao na ideju da preduzetnike traži baš među prosvetnim radnicima.

Među najistaknutijim projektima Fondacije je nagrađivanje najboljih učitelja i nastavnika u Srbiji, ali i organizacija najvećeg turnira u šahu za decu. Kako ste došl na ideju da preduzetnike tražite među prosvetnim radnicima?

Prosvetni radnici su najznačajniji stub svakog društva. Ako želimo da saznamo kako će neka nacija prosperirati u budućnosti, dovoljno je da pogledamo kvalitet edukacije njene omladine danas. U Srbiji je biti edukator (učitelj, nastavnik i profesor) posebno teško. Mislim da su oni koji su najbolji u tom poslu postali takvi jer su bili veoma preduzimljivi i puni ljubavi prema svom poslu. U isto vreme, često su i veoma zapostavljeni. Najbolji đaci dobijaju nagrade i stipendije, dok su edukatori bili potpuno prepušteni sami sebi i marginalizovani. Projektom “Najbolji Edukatori Srbije” odlučili smo da to promenimo. Nagrađivanjem najboljih želimo da im se u ime građana Srbije od srca zahvalimo za sve ono što čine za nas, našu decu i budućnost naše zemlje.

Koliko vremena Vam je trebalo od početne ideje do realizacije izbora “Najbolji edukator Srbije”?

Trebalo nam je otprilike godinu dana da realizujemo prvu dodelu nagrada koja je bila 2014. To je zahtevalo velike pripreme, smišljanje koncepta projekta, odabir stručnog žirija i postavljanje celog projekta na zdrave noge. Veliko mi je zadovoljstvo da smo nedavno nagradili četvrtu generaciju edukatora i da je projekat ispunio sva očekivanja.

Vi strateški vodite posao, pa tako verujem i izbor najboljeg edukatora ima svoju strategiju. Kojim ciljem ste se rukovodili kada ste pokrenuli ovaj projekat?

Cilj je veoma jednostavan. Prepoznati one koji najviše doprinose edukaciji u Srbiji i dati im podstrek i određena finansijska sredstva da nastave da velikim i nesebičnim trudom inspirišu učenike, ali i svoje kolege.

Četvrta generacija edukatora je već nagrađena. Postoje jasni kriterijumi na osnovu kojih se vrši apliciranje i prijavljivanje, kao i njihov izbor. Postoji nekoliko nivoa selekcije kroz koje potencijalni kandidati prolaze. Da li ste ponosni na ,,svoje” edukatore?

Pre svega moram da pohvalim ceo tim koji radi na ovom projektu, od organizacije do žirija. Oni ulažu znatne napore da se svake godine odaberu i prepoznaju upravo oni koji to najviše zaslužuju. Kada sam u društvu nagrađenih edukatora osećaj je neverovatan i veoma sam ponosan što sam deo ove priče.

Zahvaljujući Fondaciji "Živojin Mišić", Srbija je postala partner “Varkey Fondacije” i zvanični učesnik takmičenja Global Teacher Prize, što je u domenu Nobelove nagrade za učitelje. S obzirom na to da je Srbija jedna od 20 zemalja učesnica ovog prestižnog takmičenja, verujete li da među prosvetnim radnicima Srbije postoje učitelji koji mogu da ponesu to priznanje?

Svakako. Prema kriterijumima takmičenja, svaki naš nagrađeni edukator je kandidat za osvajanje globalne nagrade za najboljeg učitelja. Ove godine prvi put učestvujemo i polažemo velike nade u Željanu Radojičić Lukić, koja je već prošla u izbor za drugi krug.

Suzana Miljković