Postani i ti nastavnik za digitalno doba!

Pored Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, nagradni konkurs “Digitalna riznica znanja” podržalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je konkurs „Digitalna riznica znanja“, koji organizuje Izdavačka kuća BIGZ školstvo.

Prema navodima nadležnih u Ministarstvu, ova prosvetna institucija najvišeg ranga prepoznala je značaj konkursa “Digitalna riznica znanja” upravo jer je jedan od prioritetnih ciljeva uvođenje informacionih tehnologija u sve obrazovne procese, a pre svega u nastavu.

Prema rečima Olivere Đikanović, glavne i odgovorne urednice u Izdavačkoj kući BIGZ školstvo, imajući u vidu koliko je digitalizacije važna za obrazovne procese, ova izdavačka kuća raspisala je nagradni konkurs „Digitalna riznica znanja“  sa namerom da osnaži učitelje i nastavnike u primeni modernih tehnologija.

- Svesni vremena u kome živimo, brzine razvoja tehnologije i značaja informatičke pismenosti za buduće generacije, izdavačka kuća BIGZ školstvo već nekoliko godina veliku pažnju poklanja digitalnim sadržajima koji pokrivaju nastavne programe i sastavni su deo naših udžbeničkih kompleta. Ideja o pokretanju nagradnog konkursa došla je kao rezultat dugogodišnje bliske saradnje sa učiteljima i nastavnicima. Imajući u vidu da mnogi od njih već koriste informacione tehnologije u nastavi, a da se neki još uvek plaše da malo smelije zakorače u digitalni svet, rešili smo da ih ohrabrimo i da im pomognemo da se slobodnije upuste u pripremanje digitalih materijala koji će im pomoći da lakše, kreativnije i zanimljivije osmisle časove. Zadovoljni smo odzivom učitelja i nastavnika, a neka kreativna rešenja su nas posebno obradovala - ističe Olivera Đikanović.

Dr Ranko Rajović, jedan od najistaknutijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod dece, čiji se program učenja “NTC” sprovodi u 15 evropskih država i jedan od članova žirija konkursa „Digitalna riznica znanja“ kaže za Školski portal da će prilikom odabira najboljih radova gledati, pre svega, primenljivost, a zatim i kreativnost, neobična rešenja i nove ideje.

- Moderne tehnologije su nezaobilazne i postale su sastavni deo života. Potrebno ih je uvoditi u nastavu i olakšati deci usvajanje gradiva. Važno je, međutim, napomenuti da je potreban oprez, posebno kod mlađe dece, jer za optimalan razvoj deteta potrebno je puno kretanja, trčanja, skakanja, bavljenja sportom, a nove tehnologije često okupiraju dete toliko da dnevno provede i nekoliko sati gledajući u ekran – kaže dr Rajović.

On objašnjava da digitalna pismenost postaje prioritet u svim oblastima, jer su u porastu zanimanja koja zahtevaju poznavanje novih tehnologija. Neka od najtraženijih zanimanja danas, nisu postojala pre 10 godina, a većina novih vezano je za nove tehnologije.

- Prioriteti se menjaju i ko zna kakva će situacija biti za 5 godina. Možda ćemo čitati neki izveštaj u kojem će pisati da neka od najtraženijih zanimanja 2023. godine nisu ni postojala danas – dodaje naš sagovornik.

U konkurs „Digitalna riznica znanja do sada su se uključili i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Comtrade.

Detaljne propozicije konkursa „Digitalna riznica znanjaˮmožete pogledati ili preuzeti klikom na PROPOZICIJE KONKURSA.