Počela škola: Više gradiva, digitalna nastava i - štrajk

Đaci u Srbiji krenuli su u školu. Učenike očekuje više gradiva, ali i učenje uz digitalnu nastavu. Školsko zvono koje označava kraj časa i ove godine zvonilo je ranije zbog štrajka prosvetara.

Zvuk školskog zvona prvi put čulo je 67.000 đaka prvaka. U više od hiljadu škola, časovi su bili skraćeni na 30 minuta. Tako je obeležen prvi dan nove školske godine. Deo prosvetara uz štrajk, prvaci uz proslavu koju su za njih pripremili stariji.

Nakon predškolskog, ovo je prekretnica za one koji će se prvi put susreti sa školskim obavezama, ali i za petake čije obaveze postaju brojnije i teže.

Za prvake i petake od ove godine uvedena je novina na časovima - učenje uz digitalnu nastavu i udžbenike, dok će se ocene beležiti u digitalnim dnevnicima. Nastavnici poručuju - takva zamisao u teoriji lepo zvuči, ali je u praksi drugačije.

Uvođenje digitalne nastave jedan je od problema s kojim će srpsko školstvo morati da se suoči, ali ne i onaj zbog kog su se prosvetari odlučli na štrajk. Kažu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa.

Resorni ministar je povodom zahteva prosvetnih sindikata ranije izjavio da ih razume. Potom je dan pred početak škole rekao da je trebalo da reaguju pre dve-tri godine, kada je napravljena matrica za platne razrede. Po svemu sudeći, izgleda da je zaboravio da su prosvetari upravo zbog toga na ulice izašli krajem oktobra 2015. i otpočeli prvi štrajk. Isti zahtev imali su na svakom narednom okupljanju, kojih je do sada bilo 10. U najnovijoj poruci, ministar prosvete je poručio - oni koji štrajkuju, neće dobiti manje plate.

"Štrajk od 30 minuta je u zakonskim okvirima kojim mogu da iskažu svoj stav i nemam nameru da nikome smanjujem platu. Ovoga puta mislim da je taj stav legitiman, jer govorimo o važnim temama", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Novi štrajk četiri prosvetna sindikata su najavila za 11. septembar.

Izvor: N1