Šta je eTwinning?

ETwinning predstavlja online zajednicu prosvetnih radnika cele Evrope

ETwinning je platforma na kojoj nastavnici osnovnih i srednjih škola, stručni saradnici, bibliotekari i vaspitači predškolskih ustanova iz Srbije sarađuju sa nastavnicima Evrope, radeći zajedno na različitim obrazovnim projektima. 

ETwinning promoviše saradnju škola u Evropi kroz korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) pružajući podršku, alate i usluge školama. ETwinning takođe nudi mogućnosti za besplatan i kontinuirani online profesionalni razvoj za edukatore.

Pokrenut 2005. godine kao glavna aktivnost programa e-učenja Evropske komisije, eTwinning je sufinansiran od strane Erasmus+, evropskog programa za obrazovanje, obuku, mlade i sport, od 2014. godine. Ove godine je potpisan sporazum da Srbija bude punopravan partner. 

Evropska školska mreza upravlja centralnom službom za podršku i međunarodno partnerstvo 34 evropska ministarstva obrazovanja koja razvijaju metode učenja za škole, nastavnike i učenike širom Evrope. ETwinning je dodatno podržan na nacionalnom nivou od strane 38 Nacionalnih službi za podršku.

ETwinning portal je polazna tačka u eTwinning svetu. Dostupan na 28 jezika, eTvinning.net nudi vesti iz eTvinning zemalja, mogućnosti profesionalnog razvoja, informacije o priznavanju kvaliteta kao i primere uspešnih projekata. 

"Suština cele priče je da nastavnik iz Srbije, izabere projekat koji mu odgovara (tema, nastavna jedinica i sl.) i online sarađuje sa nastavnicima iz zemalja Evrope. Sve se obavlja preko eTwinning portala, na koje se može uključiti samo nastavnik koji ima stalno zaposlenje u školi. Stepen i kvalitet saradnje, kao i uspešnost projekta, određuje, prvo, Nacionalna komisija, a zatim i Evropska komisija. Procenjuje se stepen saradnje sa partnerima, komunikacija, razvijanje obrazovno vaspitnih zadataka i mnoge druge stvari. Kada nastavnik podnese prijavu za proveru kvaliteta njegovog rada, Nacionalna služba za podršku je razmatra, a zatim daje svoj sud o ostvarenosti obrazovnog kvaliteta. Tek kada nastavnik dobije Nacionalnu oznaku za kvalitet može se kandidovati i za Evropsku" pojasnila nam je Mirjana Misić, nastavnica u Osnovnoj školi "Milan Mijalković" iz Jagodine. 

Ove godine, Mirjana Misić je dobila dve Evropske oznake kvaliteta, za učešće u projektima "My school trees" i "My cultural songs". Kao primeri dobre prakse, projekti su objavljeni u Zborniku radova projekata koji su dobili Evropske oznake kvaliteta, Fondacije Tempus.

Još dve koleginice iz iste škole su dobile Evropsku oznaku kvaliteta i tako stekle pravo da kandiduju školu "Milan Mijalković" za eTwinning školu. 

U jakoj konkurenciji, od ukupno 1004, izabrano je 20 škola i predškolskih ustanova, među kojima se našla i škola "Milan Mijalković" iz Jagodine. To znači da je ta škola prepoznata kao predvodnik u oblastima: digitalna praksa, eSafety praksa, inovativni i kreativni pristup pedagogiji, podsticanje kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenih, podsticanje prakse saradničkog učenja kod zaposlenih i učenika.

Čestitamo!