Šta đaci treba da rade tokom raspusta?

"Deci je neophodan razgovor sa odraslima i sa bliskim prijateljima, deca neće upasti u probleme ako imaju jednu blisku, odraslu osobu sa kojom nešto razmenjuju. Dovoljna je jedna", ističe psiholog Vesna Janjević Popović.

Psiholog Vesna Janjević Popović kaže da raspust jeste za zabavu ili uživanje, ali navodi i da deci treba u tome pomoći, naročito ukoliko nisu osamostaljena da nađu pozitivne načine u provođenju slobodnog vremena. Porodična podrška i pomoć prijatelja je dobrodošla da bi se organizovao društveni život, ističe.

Potrebno je da pozovemo drugare na zajedničke izlete, posete u okruženju, izlet do drugog kraja grada, da se u to uključe roditelji, pa da oni pokažu šta ima novo u biblioteci, na primer, navodi gošća N1. "To je dobar način da se pokaže kako se aktivno i pozitivno provodi slobodne vreme. Dobro je napraviti zajednički plan šta ćemo uraditi".

Neki roditelji smatraju da su im deca propustila nešto od gradiva tokom godine, a gošća Dana uživo savetuje - ne počinjite s tim ovih dana nikako. Sačekajte avgust, drugu polovinu avgusta i ono što mislite da je dete propustilo - malo provežbajte, dodaje.

Sa malom decom, naročito s prvacima važno je da zajedno čitate, i to u paru - da podelite uloge, savetuje psihološkinja.

"Mnogo je lakše dati ekran telefona, a mnogo teže organizovati slobodno vreme, ali roditeljstvo nije lako", navodi Janjević Popović.

Savetuje da, kad su u pitanju telefoni i tableti, treba deci da se da prilika da odraslima nešto pokažu, da nešto nauče i roditelji i deca s tih ekrana. Dodaje da mobilne uređaje treba pametno iskoristiti - za virtuelne ture muzejima, gradovima...

Psihološkinja kaže da, ipak, većina mališana neće odbiti živu, ljudsku komunikaciju ako roditelji organizuju neku zanimljivu društvenu igru, ako zajedno kuvaju, heklaju, štrikaju, ako im pričaju o svom detinjstvu...

Ona navodi da deci treba dati priliku da organizuju kako će da počaste svoje prijatelje koje su pozvali i da nešto spreme za njih. Nije loša prilika da nauče kako stoje stvari u kući, ističe.

U praksi - to vreme je, kaže gošća N1, ipak "usamljeničko".

Kaže da roditelji, ali i bake i deke, treba da pokažu ono što vole i u čemu su dobri i da organizuju takve izlete deci. Ako neko voli pecanje ili folklor, što to da ne pokaže - svom detetu i njihovom društvu, dodaje.

Veoma je dobro napraviti kućno pozorište senki, a za to ne treba ništa posebno - jedna lampa, malo svetlosti, malo priče i to je sigurna sam, za dete, posebno veče, navodi psihološkinja.

Što se učenja "unapred" i lektira tiče, gošća Dana uživo kaže da nove knjige treba ostaviti kao iznenađenje, za novu školsku godinu. A kad je u pitanju lektira - može deo da se pročita, kao aktivan, zabavan deo slobodnog vremena navodi.

"Ja bih dala priliku da u onom delu u kom je dete bilo uspešno tokom godine - slikanje, fizika i slično - da razvije još malo kapaciteta u tim domenima", kaže gošća N1. Ona navodi da se to u čemu je dete dobro najčešće podrazumeva, i s tim stavom se ne slaže, dok se, s druge strane, sve koncentriše oko propuštenih stvari, stvari koje treba da se "nadoknade".

Pre početka školske godine, savetuje roditeljima da polako vraćaju režim ustajanja i ishrane, koji je poremećen tokom raspusta. Uz to dovoljno je i pola sata prepodne i pola sata popodne da rade nešto što liči na školsko učenje, da napišu nešto, čitaju, crtaju... I da sve to bude propraćeno pohvalama.

Izvor i foto: N1info.com