Đački dinar u školama u Srbiji

Đački dinar u školama u Srbiji, nije obavezna stavka, ali bez njega teško da bi se mogli obezbediti svi uslovi potrebni za učeničke aktivnosti i uslove rada.

Za neke roditelje zanemarljiv iznos, za neke velik izdatak, posebno jer se plaća odjednom, na početku školske godine.

Osiguranje, odlasci na takmičenja, dodatni materijal za rad. I to su segmenti procesa školovanja, koji imaju cenu. Ta nadoknada stiže iz roditeljskog fonda - takozvanog đačkog dinara. Niska ili visoka cena, ponekad je suvišno pitanje, jer se o dubini roditeljskog džepa ne raspravlja.

"Generalno nije bilo neke velike priče. Što se tiče trošenja u školama, nisam do kraja upućena kako odlazi. Rečeno nam je da na prvom savetu roditelja donesu neki predlozi gde bi se mogao trošiti, na poslednjem savetu trebalo bi da se izloži kako se tačno utrošilo. Nismo dobijali izveštaje sa tog saveta, možda ne bi bilo loše da to stoji na sajtu škole", kaže Dragana Ćorić, Udruženje Roditelj.

Đački dinar košta između 2.500 i 4.000 dinara u srednjim školama i roditelji nisu u obavezi da ga plate, a prema rečima direktora gimnazije "Laza Kostić", u toj školi nema zamerki na tu cenu i skoro svi roditelji daju donaciju.

"Ako neko nema, ako neko ne može pa čak i ako neko ne želi nema niko nikakvo pravo niti da ga ucenjuje niti da ga na bilo koji način, ni sugestivno ubeđuje da to čini. To jeste đački dinar ali to je zapravo donacija u kojoj roditelji, svako pojedinačno potpisuje ugovor, ali to je zapravo apel na svest i savest roditeljsku. Savetu roditelja se svakako podnose izveštaji. Doduše oni ne glasaju o tome, jer je to konsultativno telo. Oni uzimaju na znanje ili primaju k znanju. Znači jednostavno stiču uvid u to, ali naravno da mogu postaviti pitanja gde fali, zašto nije ovo i slično, ali uvek za bojazni postoji direktor, postoji prosvetna inspekcija kojoj se mogu obratiti da vide da li je to stanje takvo kakvo jeste", navodi Vukašin Laović, direktor gimnazije "Laza Kostić".

Đački dinar jeftiniji je u srednjim stručnim školama, jer zbog mogućnosti povreda u toku prakse, lokalna samouprava izdvaja određeni novac, dok to nije slučaj za gimnazije. Iako đački dinar odlazi na bolje uslove, u septembru je dodatan finansijski udar na roditeljski džep, ali budžet škole nije nešto što ona može da bira, već joj je određen, a donacije su način snalaženja.

Izvor i foto: rtv.rs