Polazak u školu

Polazak u školu može biti stresan period, bilo da se radi o povratku u istu školu ili o polasku u novu. Ovo se odnosi na decu, na tinejdžere, ali i na njihove roditelje.

Tokom raspusta, deca se opuste, uživaju, odmaraju, odlaze na spavanje kasnije i bude se kad požele. Kraj avgusta ujedno označava i kraj raspusta i početak nove školske godine, a samim tim i rano ustajanje, učenje, ocenjivanje, vannastavne aktivnosti, itd. Roditelji počinju da se osećaju kao da je sav njihov trud tokom prethodne školske godine oko organizovanja vremena sa njihovom decom pao u vodu, i da sada sva ,,organizaciona pravila” moraju da ustanove  ispočetka.

Ukoliko deca polaze u prvi razred osnovne škole ili u prvi razred srednje škole, strah od nepoznatog se pojavljuje kako kod dece tako i kod roditelja – nova škola, novi nastavnici, nove navike, novi drugari ili, naprosto, sama pomisao da će gradivo u školi biti teško. Ne samo da roditelji osećaju da su pod stresom zbog usklađivanja svih dečijih aktivnosti sa svojim poslom, ali i kućnim obavezama, već ponekad mogu da osete i nervozu, nezadovoljstvo ili anksioznost kod svoje dece kada škola počne.

Ispod možete da pročitate par saveta koji će vam pomoći da vaša deca polazak u školu dočekaju sa više entuzijazma:

  • Neka priprema bude zabavna: Kako se leto završava, roditelji bivaju preplavljeni ponudama ‘’sve za povratak u školu’’. Od različitih ponuda, preko preporuka drugih ljudi, do reklama svuda oko nas – roditelji ponekad ne znaju odakle da počnu. Roditelji mogu zajedno sa svojom decom da sastave spisak stvari koje su im potrebne od odeće, obuće i pribora za školu, zatim da se dogovore kada će ići u nabavku i da to iskustvo bude zabavno. Neka deca precrtaju sa spiska svaku stavku sa kojom su završili. Ključ zabavne kupovine je da idemo da se lepo provedemo i da uživamo u nečem novom što smo kupili, a sve to najbolje ide uz osmeh na licu.
  • Razgovarajte sa decom: Ukoliko roditelji primete da njihova deca imaju strahove ili brinu kako će im biti u školi, potrebno je pitati ih šta ih tačno muči, koje su im lepe uspomene iz prethodne godine i šta im se tada najviše svidelo. Tokom razgovora mogu zajedno da daju ideje kako da pozitivne i lepe uspomene, prenesu na nova iskustva koja ih čekaju u novoj školskoj godini.
  • Saosećajte sa svojom decom: Promena škole ili razreda može biti neprijatna za svako dete. Ali i pored tog osećaja neprijatnosti, ta promena može da bude uzbudljiva. Roditelji mogu da kažu svojoj deci da su svesni kroz šta prolaze i da će biti tu za njih ako im išta zatreba. Potrebno je objasniti deci da sve što je drugačije i novo ne mora da bude i loše. Preporuka za roditelje je da ispričaju svojoj deci neko njihovo slično, a pozitivno iskustvo iz njihovih školskih dana.
  • Kreirajte zajedničke dnevne navike: Bitno je da se kreiraju rutine na početku školske godine, ili ranije. Dnevne navike kod kuće direktno utiču na dečiji rad u učionici. Ponekad je dobro da zajedno sa decom napravite tabelu ili kreativan dijagram sa zadacima koje dete treba da završi pre odlaska u školu ili nakon dolaska kući. Na primer ,,operi zube’’, ,,ponesi ključ’’, ,,ponesi užinu’’.To će  pomoći u smanjenju anksioznosti kod dece i kod roditelja kada žure i samim tim povećati osećaj odgovornosti kod dece.

Izvor: dozazdravlja.rs