Efikasno i motivisano učenje na daljinu

Microsoft resursi za edukaciju na daljinu

U nedeljama od kada je COVID – 19 prvi put pogodio Kinu, naši korisnici iz obrazovne sfere u regionu uradili su neverovatne stvari kako bi učenici nastavili sa obrazovanjem dok prelaze na učenje na daljinu. Od inovacija u elektronskom učenju do održavanja duha studenata putem izazova u fotografisanju i kuvanju nastavnici i studenti pokazali su izuzetnu prilagodljivost tokom ovog teškog perioda.

Dok zemlje širom sveta preduzimaju potrebne korake za suzbijanje virusa, na globalnom nivou mnoge škole i univerziteti prelaze na online časove. Međutim, nastava i učenje od kuće predstavlja veliku promenu za većinu učenika i nastavnika. Bez fizičke učinonice, kako možete proveriti da su đaci angažovani i da napreduju? Kako profesori i fakulteti ostaju povezani?

Želimo da olakšamo tranziciju, pa smo zamolili iskusne online predavače – uključujući predavače sa Catholic Education Western Australia (SEWA) i ODea Hight School u Sijetlu – da podele savete u vezi sa daljinskim učenjem, koje su godinama prikupljali.

Ali takođe želimo da uradimo više. Microsoft Teams je dostupan besplatno obrazovnim ustanovama putem Office 365 A1 platforme. Ova mogućnost pruža potpuno besplatno, prilagođeno mesto za timski rad putem Teams-a koji obuhvata video sastanke, online verzije Office 365 aplikacija, kao i alate za usklađivanje i zaštitu informacija.

Prelazak u virtuelne učionice

Kako se škole premeštaju u okruženje učenja na daljinu, Teams može da obezbedi online učionicu koja omogućava zajedničke virtuelne, licem u lice konekcije, zadatke, fajlove i konverzacije na jednoj platformi dostupnoj na mobilnom uređaju, tabletu, računaru ili pretreživaču.

Kako bi pomogli da ovaj proces bude što je moguće jednostavniji, kreirali smo vodič najbolje prakse namenjen svima koji rade u školskom rukovodstvu i IT odeljenjima, kako bi se što pre povezali putem Teams-a i omogućili svojim učenicima I osoblju da počnu sa komunikacijom na daljinu. Kada pokrenu Teams, predavači i osoblje mogu da kreiraju sopstvenu učionicu na Teams-u, dodaju odabrane učenike, dele lekcije, kreiraju zadatke, virtuelno sarađuju u stvarnom vremenu, ocenjuju i pružaju povratne informacije, a sve to na jednom mestu.

Evo nekoliko saveta vrhunskih predavača koji će vam pomoći:

  • Organizujte interaktivne diskusije sa vašim odeljenjem tako što ćete podeliti vaš ekran kako bi prezentovali lekciju i podstaknite studente da postavljaju pitanja koristeći opciju ,,ćaskanje’’.
  • Možete prikazati film koristeći sharing your system audio.
  • Tokom časa, možete da usmeravate diskusiju u odeljenju utišavajući učenike, dajući im mogućnost da oni prezentuju ili ukoliko je potrebno možete i da ih uklonite sa predavanja. Snimajte lekcije, kako bi učenici mogli da ih pregledaju i kasnije.
  • Snimite bilo koje predavanje u slučaju da neki studenti nisu u mogućnosti da prisustvuju predavanju ,,uživo’’.
  • Za ocenjivanje, možete lako kreirati i ocenjivati kvizove na Teams-u koristeći Microsoft Forms.
  • Obavestite studente o svom radnom vremenu, kao i kada mogu da vam se obrate za pitanja.
  • Podstaknite studente da koriste Immersive Reader in Teams kako bi im pomogli da čitaju poruke i razumeju zadatke, omogućavajući im da prate i doprinose.
  • Kreirajte zabavni kanal. Organizujte virtuelni sajam nauke ili grupe za čitanje poezije, što može biti dobro prihvaćeno kod učenika svih uzrasta.

Pružanje podrške i obuke predavačima i osoblju

Želimo da pružimo podršku predavačima uz pomoć praktičnih vodiča, profesionalnog razvoja i informacija koje će im pomoći, kako u sopstvenom, tako i u osnaživanju studenata, a kako bi ostali motivisani i angažovani. Kreirali smo niz webinara kojima se može pristupiti na zahtev nastavnika da započnu rad na Teams-u i dobiju resurse u našem Microsoft edukacionom centru. Takođe vas pozivamo da se pridružite našoj novoj Zajednici daljinskog učenja, gde predavači koji pokreću programe učenja na daljinu iz celog sveta dele najbolje prakse, dok naš Microsoft edukativni tim u stvarnom vremenu odgovara na pitanja.

Pomozite učenicima da ostanu angažovani

Održavanje anganžmana i fokusiranog učenja studenata može biti izazov, posebno za one koji po prvi put prelaze na daljinsko učenje. Kako bi ovo funkcionisalo, predavačima kao i roditeljima potrebna je podrška. Da bi pomogli roditeljima i starateljima da podrže svoju decu, kreirali smo  Vodič za daljinsko učenje za učenike i roditelje. Za predavače, alati poput Flipgrid,Skype u učionici i Minecraft: Education Edition takođe mogu da pomognu i učenicima pruže nove načine komuniciranja i demonstracije učenja.

Pored toga, evo još nekih saveta koje smo čuli od predavača koji su pomogli da se kreiraju zdrava i efikasna okruženja za učenje koja omogućavaju đacima da napreduju u virtuelnom okruženju.

  • Ostanite zdravi i puni energije: Učenje od kuće može biti novo iskustvo. Ohrabrujte učenike da prave pauze između lekcija kako bi se razgibali, hidrirali, ili jednostavno odmorili.
  • Ostanite fokusirani: Pronađite mirno mesto gde se učenici mogu usresrediti na lekcije uz minimalno odvlačenje pažnje.
  • Ostanite povezani: Iz socijalne perspektive škola je važna. Ne viđati prijatelje uživo može biti teško za učenike. Pomozite im da se prilagode podstičući ih da zakažu virtuelni ručak sa kolegama kako bi ostali povezani. Ukoliko su bolesni ili ne mogu da prisustvuju času, podsetite ih da promene svoj status ili postave poruku o statusu kako bi i njihove kolege bile upućene.
  • Motivišite svoj razred: Koristite Teams da podstaknete na vesele izazove tokom nedelje kreirajući kanal ,,zabavne aktivnosti’’. Na primer, održavajte takmičenje u kuvanju i podstaknite učenike da dele svoje kreacije na kanalu. Odajte priznanje svojim učenicima kroz pohvalu na kanalu, inspirišući ostale učenike da učestvuju.
  • Oživite lekcije: Učinite lekciju interaktivnom tako što ćete omogućiti tablu na Teams-u tokom lekcije uživo. Neka učenici na tabli i reše matematički zadatak ili demonstriraju svoje umetničke veštine, baš kao što bi to uradili u pravoj učionici.
  • Povežite se sa studentima pojedinačno: Može biti teško proceniti kako učenici rade ukoliko ne postoji mogućnost da ih vidite uživo, zbog toga je individualno povezivanje veoma važno. Možete podržati studente 1:1 putem četa, kreirajući im siguran prostor za postavljanje pitanja i dodatnu pomoć koja im je potrebna.

Nadamo se da su vam ovi saveti naše edu zajednice pomogli da kreirate okruženje za učenje na daljinu u kom i studenti i nastavnici mogu da ostanu povezani. Znamo da ovaj način učenja predstavlja izazov svima koji su uključeni. Naš tim je na raspolaganju za sva vaša pitanja o daljinskom učenju u okviru naše nove Zajednice za učenje na daljinu. Nadamo se da ćemo pomoći da vam ovaj prelaz bude što je moguće lakši. Ostanimo u kontaktu i javite nam šta još možemo da učinimo.

Izvor: news.microsoft.rs