Čitanje knjiga podstiče kreativnost, ali i vaspitava

Čitanjem knjiga deci podstiče se njihova kreativnost. Mnogi stručnjaci, pedagozi i psiholozi, govore o tome kako čitanje knjiga deci u ranijem uzrastu podstiče zadobijanje poverenja između dece i roditelja.

Čitanje knjiga deci je važno zato što ćete ih tako najbolje vaspitati, navodi autor. Razni stručnjaci preporučuju da je veoma važno za dete da im roditelj, dok još sami nisu u stanju, čita knjige. Činjenic je da je čak i u doba nepismenosti postojala usmena književnost, pa su ljudi često deci pričali razne priče i tako ih zabavljali, smirivali, podsticali im maštu. Kada su u pitanju bajke, važno je napomenuti da se u njima obično ističe razlika između dobra i zla, što je korisno za vaspitanje deteta kao i za njegovu veru u pobedu dobra nad zlim.

Pored toga što podstiče kreativnost, pa deca čak sama izmišljaju raznorazne priče, čitanje knjiga deci, pruža i najbolji vid vaspitanja. Kroz pažljivo odabranu temu približićete se detetu i jasno mu dati do znanja šta je dobro a šta ne, bez naređivanja. Razvićete kod njih prave emocije i pomoći im da ih razumeju.

Čitanje knjiga deci postaje veoma efikasno jer u svakodnevnom govoru često ne koristimo raznorazne reči. Obično se svakodnevna komunikacija svodi na određeni fond reči. U knjigama postoje pažljivo birane reči, koje i ne upotrebljavamo tako često (setimo bajki o prinčevima, starim zanatima, dalekim zemljama, mitskim bićima itd.) što deci otvara nove vidike, približava im drugačiji svet od onoga koji im je pred očima. Ukoliko deca slušaju priče iz knjiga, ona će biti rečitija tj. raspolagaće s većim fondom reči. To će automatski uticati i na njihovo brže razmišljanje jer na svako pitanje oni će davati adekvatan odgovor. Iako ne znaju možda tačan odgovor, deca će biti u stanju da roditeljima objasne šta misle.

Današnji tempo života je takav da se često moraju uložiti dodatni napori da se što više vremena odvoji za porodicu. Neki ljudi, nemaju mogućnost da veći deo dana provode sa svojom decom. To naročito postaje problem u fazi puberteta kada se mogu pojaviti neočekivana ponašanja deteta uzrokovana fizičkim i psihološkim promenama. Mnogi stručnjaci, pedagozi i psiholozi, govore o tome kako čitanje knjiga deci u ranijem uzrastu podstiče zadobijanje poverenja između dece i roditelja. Ukoliko, dok je dete malo, roditelj sa njim provodi dnevno makar 15 minuta u čitanju, to će razviti veliko pouzdanje deteta u roditelja. Roditelj će mu otkrivati nove stvari, a dete će ga ispitivati bez ustezanja. Steći će se navika u tome, učvrstiće se ovakva veza, a u kasnijem, pubertetskom uzrastu, ovo će biti od ključne važnosti. Dete ništa neće skrivati od roditelja, neće se ustezati da pita, da otkrije svoje mišljenje, svoj problem, jer će znati da će ga roditelj razumeti bez osude i bez bilo kakve naredbe uspeće zajedno prebroditi sve, kako, uostalom i treba biti.

Izvor: logicno.com