Prilikom povratka u vrtić moraju se ispoštovati ova pravila

Vrtići u Srbiji zatvoreni su od 16. marta, a počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja.

Vrtići u Srbiji, posle skoro dva meseca pauze, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a da bi se deca ponovo vratila u ove kolektive, roditelje očekuju obaveze. Iako je bilo polemike oko toga da li će i najmlađi, do 3 godine krenuti, odlučeno je i da jaslena grupa krene, a donesena je i preporuka da u naredne dve nedelje ne u vrtić ne krenu samo mališani koji imaju hronična oboljenja.

Ovo su koraci koje roditelji moraju da preduzmu kako bi ponovo poslali dete u vrtić.

1. korak - Izjašnjavanje

Roditelji su se pre dve nedelje svojim predškolskim ustanovama izjašnjavali da li imaju potrebe da im deca krenu u vrtić ili ne. Prema zvaničnim podacima, kako je anketa pokazala, u vrtić bi trebalo od ponedeljka da krene 25 do 30 ukupno upisane dece. Prednost je data samohranim i roditeljima koji ne mogu da rade od kuće, već moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca.

2. korak - Pregled dece kod pedijatra

- Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da ste u obavezi prilikom povratka deteta u ustanovu donesete potvrdu lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta, ne stariju od 7 dana - navodi se u poruci koju predškolske ustanove šalju roditeljima.

3. korak - Potvrda poslodavca da roditelji moraju da budu fizički prisutni u firmi

Pored potvrde da je dete zdravo, takođe, bitni papiri su potvrde da roditelji moraju da budu fizički prisutni na svom poslu, a ne da rade od kuće. Na potvrdi je neophodno navesti i broj telefona poslodavca.

4. korak - Dolazak deteta u vrtić i mere zaštite

Prilikom odvođenja deteta u vrtić, roditelji moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a trebalo bi da se trude da drže socijalnu distancu prilikom predaje mališana vaspitačima.

Sve uzete potvrde, kako o zdravlju deteta, tako i od poslodavaca, predaju se vaspitačima prvog dana.

Izvor: Novosti Online