Pokrenuta procedura da se dela Desanke Maksimović vrate u gimnazijski program

Novi gimnazijski program je objavljen u Prosvetnom glasniku 2. juna, a ministar prosvete Mladen Šarčević ga je potpisao još 27. aprila.

Ministar je naveo da „odluka nije konačna“ i da „Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maksimović u okviru programa nastave predmeta srpski jezik i književnost“. Kako je istakao, radi se „o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji“.

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije predložilo je Nacionalnom prosvetnom savetu da po hitnom postupku usvoji primedbu Zadužbine „Desanka Maksimović“ i da se dela Desanke Maksimović vrate u program za gimnazije.

„Smatramo da će se ovaj propust ispraviti i da nije načinjen zlonamerno (prisustvo dela naše pesnikinje u svim razredima osnovne škole, od prvog do osmog, to nesumnjivo potvrđuje), a naše kolege iz komisije za programe potvrđene su u svom radu za dobrobit srpskog jezika i književnosti. Jedan od razloga za izostavljanje određenih dela je upravo činjenica da je broj časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi na nedopustivom minimumu.

Naime, mi smo po broju časova maternjeg jezika na začelju i u državama u regionu, i u evropskim državama. Na ovo je Društvo za srpski jezik i književnost ukazivalo više puta desetak godina unazad, tražeći od Ministarstva prosvete da se broj časova našeg predmeta poveća“, navodi se u saopštenju Društva.

O spornom predlogu Zavodove komisije članovi Nacionalnog prosvetnog saveta imali su priliku da se izjasne još u decembru prošle godine, kada je materijal do njih stigao.

Više članova NPS navelo je da nisu ni primetili da je Desanka Maksimović izostavljena, niti je bilo ko polemisao o tom delu gimnazijskog programa.

Dakle, predstavnici akademika, Matice Srpske, univerziteta, Društva za srpski jezik i svi ostali koji u tom telu sede dali su pozitivno mišljenje i dokument je prosleđen Ministarstvu prosvete na usvajanje. Ministar ga je potpisao i program je objavljen.

Izvor: Danas