Svetski dan učitelja

Dan učitelja posvećen je suštinskoj ulozi učitelja u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja deci, mladim ljudima i odraslima.

Cilj obelažavanja ovog dana je pružanje podrške prosvetnim radnicima, ali i osiguranje da potrebe učenika  budu ispunjene od strane učitelja.

UNESCO je 1994. godine ustanovio 5. oktobar kao Svetski Dan učitelja. Svake godine na ovaj datum učitelji širom sveta prigodnim programom obeležavaju svoj dan, istog datuma kada je 1966. u Parizu potpisana povelja o statusu učitelja.

Prosvetni radnici su suočeni sa velikim očekivanjima i bez dovoljno podrške sredine u kojoj rade. Zbog toga se često osećaju potcenjenima, a na njihovu profesiju sve više utiču ekonomske, socijalne, naučne i tehnološke potrebe.

Neophodno je povećati broj kvalifikovanih učitelja koje treba motivisati, a prosvetne strategije na nacionalnom nivou bi morale biti u skladu sa postojećim globalnim i regionalnim okvirima. Na ovaj način će se osigurati kvalitet, ali i poboljšati njihov status.

Iako se po Ujedinjenim Nacijama dan prosvetnih radnika obeležava 5. oktobra, u nekim zemljama on se obeležava nekog drugog datuma, koji je obično vezan za neki važan događaj te zemlje.

U našoj zemlji postoje i razna udruženja koja svake godine dodeljuju nagrade najboljim učiteljima i nastavnicima. Nagrađuju se oni koji se najviše zalažu i motivišu svoje učenike da iskoriste svoje talente i potencijale na što bolji mogući način. Časovi su drugačiji, zanimljiviji, primenjuju se savremenije metode nastave, razne vanškolske aktivnosti, a deca se podstiču na rad i istraživanje.

Ovakve akcije svakako su stimulans za sve učitelje i nastavnike u Srbiji, naročito sada kada su izloženi novim izazovima kao što je online nastava.

U svakom slučaju, poboljšanjem uslova rada prosvetnih radnika i njihovom edukacijom, ali i spremnost na prihvatanje novih metoda rada, inovativnost i posvećenost, uticaće i na kvalitet nastave budućih generacija.

Izvor: mediaportal