Manifestacija Muzeji za 10

Manifestacija Muzeji za 10 održava se osmi put po redu, od 14. do 20. maja 2022. godine i nosi naziv Moć muzeja. Održaće se u više od 60 gradova i mesta i u više od 120 muzeja i srodnih ustanova kulture.

Svih sedam dana sadržaji iz programa besplatni su za sve posetioce.

Stalne postavke i dodatni sadržaj i izložbe biće organizvani u: Narodni muzej Srbije, Muzej narodnog pozorišta, Medija centar Odbrana, Univerzitet u Beogradu Hemijski fakultet – Zbirka velikana srpske hemije, Etnografski muzej u Beogradu, Jugoslovenska kinoteka, Zbirka Ikona Sekulić, Galerija Petra Dobrovića, Jevrejski istorijski muzej, Muzej Vuka i Dositeja, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Salon muzeja savremene umetnosti, Prirodnjački muzej u Beogradu, Vojni muzej Beograd, Prodajna galerija Beograd, Rečni montior Sava, Spomenik Stefanu Nemanji, Muzej naivne i marginalne umetnosti u Beogradu – salon OBM, Manakova kuća, Konak Kneginje Ljubice, Muzej primenjene umetnosti, Muzej Zepter Beograd, Galerija nauke i tehnike SANU, SULUJ, Muzej Ive Andrića, Muzej Paje Jovnovića, Istorijski muzej Srbije, DKC, Muzej automobila Zbirka Bratislava Petkovića, Muzej Jovana Cvijića, Kuća porodice Veljković, Konak kneza Miloša, Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Muzej FK Crvena zvezda, Muzej Jugoslavije, Legat Petra Lubarde, Muzej savremene umetnosti, Palata Srbija, Arheološko nalazište Belo brdo Vinča, Centar za kulturu Grocka, Zavičajni muzej Žarkova, Moderna galerija – CK Lazarevac.

Manifestacija Muzeji za 10 nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija i održavaće se u svim gradovima u zemlji.

Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru i osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom. Rezultat je intenzivnija interakcija sa publikom i veća poseta, kao i bogati i raznovrsni programi koji obogaćuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Izvor: Beograduživo.rs