Matura lakša zbog pandemije

Zadaci na završnom ispitu biće prilagođeni vanrednim okolnostima

Pripreme za malu maturu u punom su jeku, u toku je štampanje testova za završni ispit koji osmake čeka 27, 28. i 29. juna.

Đake najviše zanima da li će i ove godine zadaci na maloj maturi biti nešto lakši, kao što je bio slučaj prethodne dve, kada su kriterijumi spušteni zbog onlajn nastave i specifičnih uslova u kojima su časovi držani.

- Stručni timovi, kao i prethodne godine, dobro poznaju prilike u kojima se odvijala i ova školska godina, te se i to uzima kao kriterijum pri konstrukciji testa - poručuju iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. - Svakako će u testu biti zadataka različitih nivoa težine, na osnovnom, srednjem i naprednom nivou.

Naši sagovornici podsećaju da se zadaci pripremaju na osnovu obrazovnih standarda, uz uvažavanje programa nastave i učenja, kao i okolnosti u kojima se poslednje dve i po godine odvijala nastava.

- Uz to, učenici su i ove godine imali probni završni ispit i na taj način su imali priliku da se upoznaju sa procesom koji ih čeka u junu, kao i da osete ispitnu atmosferu, ali i da provere svoje znanje i utvrde šta je to što treba da poboljšaju - kažu u Zavodu.

Takođe, jedno od najvažnijih pitanja u procesu održavanja male mature je i bezbednost testova, o čemu se strogo vodi računa.

- Kao i prethodnih godina, čitav proces pripreme završnog ispita realizuje se po najstrožim bezbednosnim procedurama - kažu u Zavodu. - Pristup prostorijama u kojima se radi sa poverljivim materijalom imaju samo ovlašćena lica koja su potpisala klauzulu o poverljivosti.

Inače, svaki test sastoji se od po 20 zadataka, za čije rešavanje đaci imaju po 120 minuta.

Upis u željenu školu zavisi od broja bodova koje maturant ima, a koji se računaju na osnovu uspeha iz osnovne škole i bodova osvojenih na maloj maturi, a đak može imati najviše 100 bodova. Od toga iz škole može doneti maksimalno 60, a to važi za one koji su imali zaključene sve petice od šestog do osmog razreda, dok sa male mature najveći broj poena je 40 - po 13 bodova iz srpskog i matematike i 14 bodova iz kombinovanog testa. 

Iskustva prošlogodišnjeg upisnog roka mogu malim maturantima da pomognu da se lakše orijentišu i popune listu želja. Prošlogodišnji broj bodova ne znači da će isti prag znanja važiti i ove godine, ali trebalo bi da bude približan. Koliko će bodova biti granica za upis, zavisi od toga koliko je bilo interesovanje i kakav uspeh su imali primljeni učenici, kako u školi, tako i na testu. Zato uvek treba računati da lestvica za neki obrazovni profil može da bude podignuta ili spuštena i za nekoliko bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor i foto: Novosti