Čak 130 vukovaca na FON-u nije uradilo 50 odsto prijemnog ispita

Rezultati prijemnog ispita na nekim fakultetima su iznenađujući.

Na fakultetima se ove nedelje završava upis. Sasvim je izvesno da će biti drugog, a na nekim fakultetima i trećeg upisnog roka. 

Najveće interesovanje i ove godine vladalo je za FON, studije medicine i psihologiju. Za mesto na FON-u prijavilo se 370 vukovaca, ali rezultat upisa daje drugu sliku.

"Prijemni ispiti su izgleda bili malo teški za kandidate, tako da smo imali samo dva kandidata sa 100 bodova. Za mene je ovako malo iznenađenje, mada je to trend, čak 130 vukovaca nije uspelo da uradi 50 posto prijemni ispit", kaže prof. Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Osim FON-a, nove kvote dobio je i Učiteljski fakultet, ali još ima mesta za samofinansirajuće studente.

"U Vršcu nemamo dovoljno interesovanja, pa nekih 80 praznih mesta zbog toga imamo. A u Novom Pazaru smo upravo sada akreditovali smer i za vaspitače i za učitelje i tamo po pravilu imamo dobar odziv", navodi prof. Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Broj mesta, koja ostaju za drugi upisni rok, biće poznat sredinom naredne nedelje. 

"Ima raznih fakulteta i nastavničkih i neki koji su prirodnih nauka i nekih na tehničko-tehnološkim naukama, medicinska grupacija je najpopunjenija", poručuje prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

 

Izvor: rts.rs