Što više grlite svoju bebu, to će njen mozak imati više koristi

Nijedan roditelj ne zaboravlja prvi zagrljaj sa bebom, a istraživanje pokazuje da ti najraniji zagrljaji pojačavaju moždane reakcije i pomažu u prevazilaženju trauma koje novorođenče može doživeti.

Istraživanje koje je sprovedeno na 125 dece, rođene u terminu kao i prevremeno rođene dece u Nacionalnoj dečijoj bolnici u Kolumbu, Ohajo, otkrilo je da rani, nežni izlivi naklonosti roditelja i negovatelja imaju trajne efekte na način na koji bebin mozak reaguje na nežan dodir. To znači da bi rano izlaganje zagrljajima moglo pomoći prevremeno rođenim bebama da osete naklonost, i prepoznaju je kao prijatnu, istovremeno podstičući pozitivne reakcije mozga. 

Svako ko je bio u porodilištu u poslednjoj deceniji nimalo ne sumnja u prednosti dodira prsa na prsa i kontakta kože na kožu, ali nove informacije dokazuju da sati provedeni u maženju na maminim i tatinim grudima mogu da utiču na prevremeno rođene bebe.

Istraživači su koristili EEG mrežu razvučenu nad bebinom glavom, za merenje moždanih reakcija, pre nego što je otpuste iz bolnice. Bebe koje su rođene u terminu su doživele snažniji odgovor mozga u odnosu na prevremeno rođene bebe, koje su morale da trpe bolne medicinske procedure nedugo nakon rođenja i imale slabije reakcije mozga. 

Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da na percepciju dodira mogu uticati rani medicinski postupci (pošto nedonoščad često primaju lekove protiv bolova). Ali dobra vest je da zagrljaji mogu da pomognu u suzbijanju negativnih iskustava.  

Istraživanje je pokazalo da što je više podrške dobijala prevremeno rođena beba od roditelja, jači su bili njeni odgovori na mozgu.

Prema jednom od autora, dr Natalije Maitre, istraživanje pokazuje da je kontakt koža na kožu apsolutno neophodan za bebe koje provode dugo vremena u neonatalnom odeljenju intenzivne nege. Kad beba dugo ostane na odeljenju neonatologije, mama i tata nisu uvek dostupni za zagrljaje. 

"Kada roditelji to ne mogu, bolnice gledaju da razmotre profesionalne i fizikalne terapeute koji bi pružili dodire, koji ponekad izostaju u bolničkom okruženju", kaže Maitre za Science Daily.

Za roditelje koji su u mogućnosti da budu prisutni na neonatologiji, pružanje nežnih dodira može biti način da se kontroliše situacija u kojoj se mame i tate često osećaju prilično bespomoćno.

Saznanje da nežni zagrljaji mogu da pomognu u sprečavanju bola pri ubodu igle je samo još jedan razlog da roditelji što je moguće češće prigle svoje dete - nije im potreban drugi razlog. 

Mi roditelji se često osećamo kao da nam srce poraste svaki put kada zagrlimo svoju decu, ali istina je da njihov mozak raste još brže od naših dodira.

Izvor: ringeraja.rs