Društvo prirodi ili priroda društvu

Forum “Društvo prirodi ili priroda društvu?” održan je u Privrednoj komori Srbije u okviru četvrte sezone projekta Zasadi drvo.

Forum su otvorili Veljko Odalović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“ i Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije. U svojim uvodnim izlaganjima istakli su šta je sve urađeno kako bi se unapredile postojeće prakse, a saglasni su da bez brige o prirodi nema budućnosti te da je pred nama dug put na kom je neophodna još bolja saradnja institucija i organizacija. „Kao nacija moramo naći koji je to vektor budućnosti koji je potreban Srbiji, a kompanije ne treba da vode računa samo o profitu, već i o lokalnim zajednicama,“ zaključeno je u uvodnom delu.

U prvom panelu Održivo gazdovanje šumama i očuvanje biodiverziteta u svetlu klimatskih promena” pričalo se o savremenim principima održivog gazdovanja šumama i rizicima koje donose klimatske promene, a istaknuta je važnost dugoročnog planiranja u šumarstvu, jer ako ne krenemo sa adekvatnim merama, možemo doći u problem da nećemo moći brzo da reagujemo. 

U panelu „Prirodom inspirisanim rešenjima za unapređenje gradskog života” istaknuto je da preko 50 odsto svetskog stanovništva naseljava urbane sredine, te da su gradovi odgovorni za emisiju preko 70 odsto gasova sa efektom staklene bašte. Predstavljeno je nekoliko rešenja koja su pokazala odlične rezultate u Srbiji i nisu skupa, ali je neophodna šira primena.

U panelu “Održivi i eko turizam” govorilo se o glavnim izazovima sa kojima se nose kada je reč o ovom vidu turizma. Konstatovano je da se održivost ogleda u unapređenju infrastrukture, razvoju lokalnih zajednica i čuvanju tradicije u smislu kulture i istorije, uz uslov da se kao priroritet postavi zaštita životne sredine. “Dođi, provedi se i uživaj, ali tako da lokalna zajednica ima ekonomsku korist, a da se principi funkcionisanja sredine ne naruše”, suština je eko turizma.

Tokom poslednjeg četvrtog panela o “značaju edukacije u očuvanju životne sredine” diskutovalo se o novinama koje je donela reforma obrazovanja i edukativnim programima koji se godinama unazad organizuju. Predstavnici Srednje šumarske škole i Šumarskog fakulteta istakli su da iz godine u godinu interesovanje za upis opada. Predstavili su primere rešenja iz Evrope gde je promenom programa i naziva institucije, porasla atraktivnost profesije i istakli važnu ulogu privrede u motivisanju mladih. 

Okupljanje predstavnika relevantnih institucija, eminentnih stručnjaka, kompanija, građana i medija kako bi se pospešilo aktivno uključivanje i dao doprinos za očuvanje zdrave životne sredine, kao i usvajanje ekološki odgovornog ponašanja i navika svakog pojedinca, postalo je dobra praksa Adria Media Grupe, dm drogerie markta i institucionalnih partnera projekta Zasadi drvo.