Znaci koji pokazuju da je dete razmaženo

Problem razmaženog deteta se pogoršava. Kako bi se tome stalo na kraj, pročitajte kako prepoznati razmaženo dete, ali i savete kako ih "od-maziti".

Razmažena deca nisu nova pojava, ali je broj takve dece u poslednje vreme mnogo veći nego ranije. Stručnjaci kažu da su glavni razlog za to roditelji, koji zbog brzog načina života koje današnje vreme diktira dopuštaju svojoj deci sve da bi se iskupili za to što malo vremena provode sa njima. 

Negiranjem pogoršavate situaciju 

Roditeljima je zbog toga teško napraviti granicu i ravnotežu između pokazivanja ljubavi i pružanja najboljeg svom detetu, i stvaranja od njega razmaženog derišta. Neki roditelji ne žele ni priznati da je njihovo dete razmaženo, već to pravdaju na različite načine, čime samo pogoršavaju situaciju. 

Istraživanje iz 2011. pokazuje da čak 59 posto roditelja misli da su njihova deca razmaženija nego što su oni bili u tom dobu. Izgleda da ovaj problem neće tako lako nestati, pa nije loše proveriti šta stručnjaci kažu o ovoj temi i šta predlažu roditeljima kako bi promenili odnos sa decom. 

Stručnjaci za roditeljstvo otkrili su, za Parenting, znakove koji govore da je dete razmaženo, a mi to prenosimo.

Znaci da je tvoje dete razmaženo 

Ako nisi sigurna je li tvoje dete razmaženo ili samo ima „loš" dan pročitaj kojih je to sedam znakova koji su podržani od strane stručnjaka. 

1. Kad im kažeš „ne“, a oni počnu sa histerijom dok im se ne udovolji 

Sva deca mogu izraziti svoje razočaranje kad im kažeš da ne mogu, na primjer, dobiti pizzu za večeru dve večeri zaredom. No, razmažena deca ne mogu čuti ne. Oni jednostavno „ne" ne prihvaćaju kao odgovor. 

"Kako tvoje dete obično reaguje na reč 'ne'?" rekla je Borba. „Razmažena deca ne mogu podneti tu reč. Oni očekuju da dobiju ono što žele i obično to i dobiju na kraju." 

2. Nikada nisu zadovoljni onim što imaju 

Razmažena deca mogu imati sve igračke i odeću na svetu, ali to nikad nije dovoljno: žele još, još više. "Zbog toga što imaju puno,  obično su nepristojni i pomalo pohlepni", rekla je Borba. Umesto da izraze zahvalnost za ono što imaju, oni su više fokusirani na sledeću stvar koju žele. 

3. Misle da se svet vrti oko njih 

Razmažena deca imaju tendenciju da misle samo na sebe i svoje potrebe. Nisu zabrinuti utiču li njihovi postupci na druge ljude. "Razmažena deca misle više na sebe nego na druge", rekla je Borba. "Oni očekuju da će im se ispunjavati želje i potrebe." 

4. Oni zahtevaju da dobiju ono što žele i to BRZO 

Razmažena deca nisu posebno strpljiva. Kad nešto žele, oni to žele odmah i sada. "Obično je lakše predati se i datim im što žele nego odgoditi njihov zahtev, jer će to rezultirati histerijom", rekla je Borba.

5. Ne vole gubiti 

Niti jedno dete ne uživa u gubitku - bilo da se radi o društvenoj igri ili teniskom meču - ali razmažena deca gubitak doživljavaju još teže. "Ako tvoje dete uvek krivi druge za loše rezultate, viče na druge koji ne rade stvari na način na koji je on to zamislio i ne uspeva prepoznati kad su njihovi saigrači uspešni - imate razmaženo dete”, rekla je terapeutkinja Virginia Williamson za Best Life. 

6. Ne odustaju dok ne dobiju ono što žele 

Razmažena deca mogu koristiti manipulativne taktike da bi dobili "da" koje žele, bilo da to znači lagati ili nešto drugo. "Na primer, odlazak jednom roditelju rekavši mu da je drugi roditelj odobrio ono što on želi", rekao je Smith Crawford. 

7. Odbijaju ispunjavati čak i jednostavne zadatke sve dok ih ne moliš ili podmitiš nečim

Normalno je da deca trebaju na primer nešto za uzvrat - kao što je neka grickalica ili mogućnost dužeg vremena pred TV - kako bi pospremili svoje igračke ili oprali zube. No, ako tvoje dete često odbija raditi osnovne stvari sve dok ga ti ne podmitiš novcem ili igračkama - velika je šansa da se radi o razmaženom detetu. 

„Ako motivišeš svoje dete tako da mu daješ mito, sledeći put kad ćeš opet tražiti nešto da učini nemoj se iznenaditi ako pita - „ Kako ćeš mi platiti to?", napisala je klinička psihologinja Suzanne Gelb na blogu HuffPost. 

Savet o tome kako "od-maziti" dete 

Dobra vest je da se razmažena deca prave, a ne rađaju. Dakle, moguće ih je "od-maziti." No, nemoj dugo čekati s tim jer što duže čekaš, to će teže biti uraditi to. 

"Zapamti, nema gena za razmaženo dete", rekla je Borba. "To je naučeno ponašanje koje se može i odučiti- i što brže, to bolje." 

- Predvidi otpor deteta i pripremi se na njega - Jednom kada postaviš svoje granice, moraš ih se držati. "Pusti ga da plače i uzruja se", kaže Markham. "Budi tu za njega, ali u isto vreme drži svoj limit i budi uporna u određenoj granici koju si zadala.

- " Navikni se reći "ne" bez osećaja krivice - "Dodaj "ne" svom rečniku i nemoj se osećati krivom kada tu reč koristiš prema svom detetu", rekla je Borba. "Nemoj dopustiti da te razmaženost pobedi." 

- Naglasi da je davanje bolje nego primanje  - "Započni s razgovorom i jačanjem koncepta da je važnije ko si kao osoba od onoga što poseduješ", naglašava Borba. 

- Praktikujte zahvalnost kao porodica - Za stolom prilikom večere ili pre spavanja, Smith Crawford preporučuje neki oblik molitve, kao porodica, nekoliko minuta u kojima ćete svi zajedno zahvaliti za nematerijalne aspekte života. 

- Nauči ga da bude obziran prema drugima - Kad je sve u životu tvog deteta "ja, ja, ja", ti mu usmeri fokus na "mi." 

- Zapamti da deca najbolje reaguju na ohrabrenje, a ne na kaznu - "Ako želiš da tvoje dete ispuni tvoja očekivanje, zapitajte se kakva je podrška potrebna tvom detetu da bi ono ispunilo to očekivanje", rekao je Markham. 

- Pomozi mu da ceni sitnice u životu - Pokaži mu da postoji puno radosti u jednostavnim užicima, poput boravka u prirodi ili kvalitetnog provođenja vremena s porodicom i prijateljima.

 

Izvor: miss7mama.24sata.hr