Kako pomoći detetu da u 3 koraka neprijatna osećanja pretvori u svoju snagu

Većina nas ima čudnu naviku da neprijatna osećanja vidi kao problem. Ali, neprijatna osećanja su normalna. Potrebno je da naučimo sebe i dete da ih prepozna, prihvati, razume, saoseća i strpljivo ih preoblikuje u unutrašnju snagu.

Roditelji imaju naviku da decu 'brane' od neprijatnih osećanja: straha, tuge, stida, ljutnje... Na taj način nesvesno prenose poruku da ne vole zbunjeno, stidljivo i ljutito dete i da biti u tom stanju nije lepo i prihvatljivo. Deca tu poruku tumače kao da sa njima nešto nije u redu, da ne zaslužuju ljubav, lako gube poverenje, oslonac i samopoštovanje.

Na ovaj način se emocionalni spektar neprirodno sužava na poželjna, prihvatljiva, pozitivna i prijatna osećanja.

Da bi doseglo do ljubavi, mira, radosti, poleta, do 'cveta i leta', detetu treba dozvoliti da upozna tokove i uzajamne susrete međusobno suprotstavljenih osećanja.

Prihvatajući svaki oblik sebe, poštujući prirodu i dinamiku neprijatnih osećanja, naučićemo dete da svesno bude na svojoj strani, da osvoji i odbrani svoje pravo na ljubav, vreme, grešku i potrebe.

Osećaj nemoći i usamljenosti dete može da preobrazi u svoj oslonac i izvor snage! Tako stvara najbolju verziju sebe i najbolje odnose u životnom susretanju sa sobom i svojim bližnjima.

Kako naučiti dete da neprijatna osećanja pretvori u snagu?

Rečima: "Nemoj da se ljutiš! Prestani da plačeš! Zašto se plašiš?" detetu šaljemo poruku da poriče svoju ljutnju, bes, strah i učimo ga da poriče svoj pravi izvor snage, koji kaže: Ja zaslužujem najviši nivo ljubavi, zaslužujem uspeh!

Želja deteta za nečim potiče od osećanja da ono to zaslužuje. Dete oseća da zaslužuje da se njegovi snovi ostvare. Dete to oseća zato što voli sebe. Ima snažan osećaj sopstvene vrednosti! To je izvor njegove lične snage!

Tako, umesto da reagujete na stari način, vikom, grdnjom, kaznom, bolje je da napravite sledeće korake: 

Prvi korak

Dozvolite detetu da ispolji svoja osećanja! Neka neprijatnost izađe kada napravi neku grešku, razočara sebe, plaši se, želi da ostavi dobar utisak, želi nežnost, pažnju...

Neka se obrati sebi, a da ne govori o sebi!

Umesto da kaže: "Ja sam slabić, kukavica! Umoran sam!" bolje je da nauči da sebi govori: "Postoji u meni taj deo koji je uplašen, umoran..."

Drugi korak su sledeće poruke sebi: 

"Želim da se oslonim na sebe!"

"Imam pravo da se osećam uplašeno, umorno, slabo!" 

"Želim da poštujem svoje i tuđe vreme!"

"Život je neformalna škola, ovo su lekcije koje svi učimo!"

"Plašim se, ali ja nisam taj strah!" 

Treći korak

Budite na nivou srca, izrazite prema sebi najviši nivo ljubavi!

"Volim te kada blistaš!" 

"Znam da možeš!" 

"Zaista zaslužuješ ljubav i uspeh!" 

"U tebi je toliko skrivene snage!"

Kreirajte konstruktivne odnose sa decom i budite ponosni na sebe! Dok ne ostvarite velike ciljeve, vežbajte male korake. Novi uvidi u roditeljstvu predstavljaju ljubav na delu!

 

Izvor: najboljamamanasvetu.com