Prosečni diplomac Srbiju košta 34.000 evra

Prema istraživanju Nenada Jevtovića iz Instituta za razvoj i inovacije prosečno školovanje u Srbiji od vrtića do završenih studija košta oko 34.000 evra.

"Obračunom makroekonomskih podataka iz BDP-a, koje smo prilagodili razlikama cena ovih godina, dođete do podatka da prosečan diplomac društvo u Srbiji košta 34.000", rekao je Jevtović i dodao da u tu sumu ulazi i ono što ulažu država i roditelji kroz opremanje, privatne časove i plaćanje stanarine.

Na konstataciju da stomatološko obrazovanje u Srbiji košta i do 70.000 evra, kazao je da je to poražavajuće, pogotovo ako mladi posle toga odlaze iz zemlje. 

"Najskuplje je dobiti stomatologa, jer je duže studiranje, potrebni su posebni uslovi, dok je 'najeftinije' dobiti diplomca sa društvenih nauka", rekao je Jevtović.

On procenjuje da u Srbiji postoji stroga podela na porodice koje su svesne da obrazovanjem ulažu u budućnost svoje dece i oni koje tu svest nemaju. 

"Mislim da bi trebalo da pomognemo tim porodicama koje, da li zbog materijalnog stanja ili ruralnog područja, ne shvataju koliko je obrazovanje važno", kazao je Jevtović. 

Kazao je i da fakultetima nisu odgovarajuće kvote o broju studenata te dodao: "Skovali smo termin 'studenti koje su pojeli skakavci' - to su studenti koji izaberu manje perspektivne fakultete koji imaju kvote, ali koja je perspektiva posle završenog fakulteta, da li su spremni za tu struku ili su u tzv. 'niti položaju'?" 

Objasnio je da je "niti grupa" deo populacije od 176.000 mladih između 18 i 24 godine, a koji se, prema poslednjim podacima, niti školuju niti rade, vrlo su osetljivi i treba im se, kaže, posvetiti. 

On ocenjuje da je obrazovanje u Srbiji sve popularnije u regionu, zbog relativnog kvaliteta pre svega Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. 

"To vidimo po podacima o broju studenata koji dolaze u Srbiju da studiraju, to je pozitivno za našu ekonomiju, ali je to kompleksno pitanje jer Srbija 'crpi' region i to može imati dalokosežne posledice", kazao je Jevtović.

 

Izvor: rtv.rs