Šta znači biti dobar roditelj?

Pitanje staro koliko i sama uloga roditelja, nudi beskrajni broj odgovora. Dobra vest je da nijedan odgovor ne uključuje materijalne stvari, novac, status, niti poslednji iPhone.

Dobri roditelji se rađaju u svim formama, veličinama, boji kože, polovima, sposobnostima, seksualnim orijentacijama, kao i sama deca, na kraju krajeva. Svakom detetu je od roditelja potrebno nešto baš po njegovom senzibilitetu. Kada šira slika dođe u kadar, postoje ciljevi kojima svi roditelji treba da teže, kako bi njihova deca imala koristi od njih na duže staze.

Pitali smo psihologe koji su svoj radni vek proveli u pomaganju roditeljima, koji su to trikovi roditeljske struke koje svaki roditelj treba da zna. Sledećih deset njihovih saveta vas vodi put dobrog roditeljstva:

Kategorizacija obaveza

Zaboravite obavljanje mnogo stvari istovremeno, modernog zvanja "multitasking" -  tajna u redukovanju “to-do” liste, onda kada imaš 27,000 stvari da odradiš, krije se u planiranju i kategorizaciji obaveza – na hitne i one koje mogu da sačekaju. Takva organizacija nam dozvoljava da se fokusiramo na decu onako kako valja, nepodeljene pažnje. Ovaj savet je univerzalno primenljiv na sve roditelje, bez obzira na njihov status, bili oni zaposleni ili ne, bilo da su tek dobili bebu ili imaju decu školskog uzrasta, bilo da su u braku ili samohrani.

Klinički psiholozi tvrde da nam dobra raspodela obaveza omogućava da se fokusiramo na decu onda kada su deca sa nama. Kada deca nisu sa nama, dobar raspored nam omogućava da se uspešno fokusiramo na druge zadatke i obaveze koje imamo – bilo da je u pitanju posao, plaćanje računa, bilo šta od onoga što nije u direktnoj vezi sa decom. Dobro poznata roditeljska griža savesti, uvek se uvuče u formi nedostajanja – naša deca nam neopisivo nedostaju kada nisu pored nas i to svakako utiče na našu efikasnost. Usporiće nas da odradimo sve na vreme, usporava nas da ispoštujemo zadate rokove. Ono što stalno treba da imamo na umu jeste da budemo najbolji u onome što trenutno radimo. Budite najbolji radnik kada radite. Budite najbolji kuvar kada kuvate. Radi se o posvećenosti i fokusu na ono što je trenutno važno.

Zdrave granice

Vi ste roditelj vašem detetu, niste njegov prijatelj, što znači da blagi pristup u postavljanju granica ne pije vodu. Blagim i fleksibilnim postavljanjem granica činite svom detetu medveđu uslugu. Fleksibilnost u disciplini nije dobra na duže staze odrastanja. To je upravo ono što ne želite za vaše dete. Želite da odraste u individuu koja će smisleno reznovati, koja će poštovati druge i sebe, koja će biti primer zdrave odrasle osobe.

Nabrojane instance se postižu onda kada uspostavljate balansiranu discipline s poštovanjem. Jer se autoritet gradi uzajamnim poštovanjem. Dobar roditelj je roditelj koji se prema detetu odnosi s poštovanjem, disciplinuje dosledno i pruža bezuslovnu ljubav. Terapeuti tvrde da odnos podstreka koje roditelj daje u odnosu na disciplinske momente treba da bude 5 prema 1. Za jedan disciplinski momenat sledi pet ohrabrujućih.

Ogledalo

Inicijalni refleks na tugu našeg deteta je da odmah popravimo sve što ga brine, jer je svakom roditelju teško da vidi dete da pati. Ipak, instant rešenja treba izbegavati. Dobar roditelj će biti ogledalo detetovih emocija, on će ih prihvatiti, razumeti i samim tim pomoći svom detetu da razume emocije koje mu je određeni događaj stvorio.

Na primer, ako vaše dete plače, umesto da kažete: “Pusti da mama to sredi” bolji odgovor bi bio “Vidim da si uznemiren/a, žao mi je što se tako osećaš. Tu sam za tebe dok ne prođe.”

Prihvatanje

Svi roditelji sanjare o tome kako će njihovo dete biti genije kakvog svet nije video. Kako će baš ono naći lek za rak, ili biti najbolji student na prestižnom fakultetu. Sanjarenje nije zabranjeno, ali je poželjno da svoje želje ostavite samo za sebe, jer možda ti snovi nisu snovi vaše dece.

Život, kao i vaša deca, ima svoje planove, koje kroji prema svojim željama. Tako da je najbolje da prihvatite da su vaše želje vaše, ne namećete ih detetu i pustite ga da samo odabere svoj put. Takav roditeljski pristup daje detetu slobodu da se razvija u ličnost koja zna da je prihvaćena i podržavana.

Budite fleksibilni

Ideja “dobrog roditelja” nije nešto zapisano u kamenu. Ukoliko verujete u to, velika je verovatnoća da vas očekuje razočaranje. U roditeljstvu ne postoje apsoluti. Dobar roditelj je onaj koji je voljan da bude fleksibilan i spreman na kompromise, u skladu sa senzibilitetom i temperamentom svog deteta.

Greške su vredne

Svi roditelji greše. Uprkos greškama i uverenju da nas greške čine lošim roditeljima, to nije tačno. Važan je način na koji se borimo sa greškama. Dobar roditelj je onaj koji greši, prihvata odgovornost za svoje greške i uzima ih kao podstrek da popravi ono što je pogrešio. Cilj da budemo savršeni roditelji je u startu osuđen na propast.

Najvažnija lekcija koju možemo da prenesemo na našu decu jeste da se greške uvek mogu popraviti, da je nekad i poželjno pogrešiti da bismo naučili kako treba da radimo. Pustite decu da vide našu grašku i obezbedite sebi snažnu vezu između dece i sebe.

Oprostite

Kada dozvolite sebi da pogrešite, morate dopustiti i svojoj deci da pogreše. Da naprave mnogo grešaka. Dobar roditelj zna da greške oblikuju ličnost i grade jednu valjanu, onda kada roditelji nauče decu da se ispravno nose sa greškama. 

Dobar roditelj, takođe zna da decu ponekad treba pustiti da budu blesava, da se zabave, da pogreše i oproste sebi grešku. To je jedini način na koji se gradi samopouzdanje i samopoštovanje.

Budite vredni poverenja

Roditelji su prava riznica mudrosti i vođstva kroz život, ali da bi ih deca poslušala i pratila, moraju da im veruju. Kako roditelj uspostavlja odnos poverenja? Tako što će biti odgovoran, dosledan, tako što će uvek biti tu za dete i ispunjavati data obećanja.

Budite predvidivi, deca vole kada znaju šta da očekuju od svojih roditelja. Nemojte varirati sa svojim reakcijama – te jedan dan na prosuto mleko odreagovati primereno, dok ćete drugog dići viku jer ste nervozni. Budite empatični, puni razumevanja za svoje dete onda kada mu život ne ide na ruku. Tako će znati da je pored vas sigurno, bezbedno i zaštićeno.

Ohrabrite samostalnost i slobodu mišljenja

Vaša deca će retko kad deliti vaše mišljenje u potpunosti. I to je dobro. Drugačija smatranja treba da budu podstaknuta, jer je važno da imaju slobodu da izraze svoje mišljenje kada žele. Dobar roditelj ohrabruje svoje dete da slobodno izrazi mišljenja i osećanja, bez obzira koliko bila drugačija od mišljenja okoline.

Pokažite interesovanje za mišljenje vašeg deteta i podstaknite ga da se izrazi kako želi. Negujte potrebu sa nezavisnim mišljenjem.

Otvoreno pokažite ljubav

Podrazumeva se da svi roditelji vole svoju decu, ali da li svi umeju otvoreno da pokažu ljubav? Odgovor na to pitanje je ne. Svi smo različiti i vrlo često ljudi ne umeju otvoreno da pokažu emocije. Deci se mora stalno pričati da su voljeni, treba ih neprestano grliti, jer oni to zaslužuju. Otvoreno pokazivanje emocija decu podseća da su vredni, cenjeni i da najiskrenije brinemo o njima.

 

Imajte na umu – dobar roditelj nije savršen roditelj – jer takav koncept roditelja ne postoji. Samim prihvatanjem te činjenice vi ste već dovoljno dobar roditelj!

 

Izvor: najboljamamnasvetu.com