Kako pripremiti dete za početak nove školske godine?

Nova školska godina je iza ćoška i, bez obzira na to da li jedva čekate da vam se deca vrate u školu ili se bojite ustaljenih dana koji dolaze, jedna stvar je sigurna – povratak u školu je uvek promena, i za roditelje i za decu.

Deca koja tek kreću u školu ili odlaze u drugu, moraju da se suoče sa najvećom promenom. Međutim, i sam prelazak u viši razred znači više gradiva, nove nastavnike i nove drugare. Dobre vesti su da, samo uz malo pripreme i razmišljanja unapred, možete te prve nedelje škole učiniti lakšim deci, a i vama. Evo kako:

Neka se vaše dete upozna sa školom

Ako je već bilo tu i prošle godine – odlično! Treba samo sada da naglasite razlike u odnosu na prošlu godinu. Npr. rečenicama: „Sada kada si prvak, možeš da se igraš na istom terenu kao i starija deca, a i da ručaš u menzi sa njima.”; „Sada kada si trećak, imaćeš domaći svaki dan.”; „Sada kada si petak, ići ćeš potpuno sam u školu. Moramo da vežbamo prelazak preko glavne ulice.”.

Međutim, ako ove godine vaše dete kreće u školu po prvi put, ne bi bilo loše da je obiđete nekoliko puta kako biste ustalili stazu do nje. Ako u školi postoji igralište, to je odličan način da pomognete detetu da se veže za novu školu.  Ako dvorište nije otvoreno, divite mu se iz daleka, kroz ogradu, i govorite s uzbuđenjem o terenima ili spravama za igru.

Što vaše dete bude više upoznalo školu, manje će imati strah od nepoznatog i osećaće se komfornije i sigurnije prvog dana u školi.  

Budite posrednik prilikom upoznavanja učiteljice i vašeg deteta

Sva deca treba da osete vezu sa svojom učiteljicom i da se osete lagodno u učionici. Dok se to ne desi, neće biti spremni da uče. Postoji mnoštvo načina da pomognete detetu da stekne utisak kao da poznaje osobu koju nikada u stvari nije upoznalo.

Govorite uvek o učiteljici na prijatan i opušten način. „Sigurna sam da će gospođa Petrović biti oduševljena koliko si ti pedantna na časovima.” Ili „Gospođo Petrović je sjajna vaspitačica! Prosto znam da će se ona i moj Peđa obožavati!”

Imajte na umu da u stvari nije zaista bitno kakva je učiteljica gospođa Petrović. Vaše dete će osećati prema njoj blagonaklonost na koju će ona najverovatnije uzvratiti pozitivnim odnosom. Bez obzira na sve, pozitivne emocije će pomoći vašem detetu da se sa njom poveže.

Ako primetite da vaše dete nije uspostavilo vezu sa učiteljicom, nemojte oklevati, pozovite je. Objasnite joj da je dete bilo vrlo uzbuđeno pre početka škole, ali izgleda da se nije baš najbolje priviklo. Svi učitelji će razumeti ovaj problem i odvojiće više pažnje za vaše dete tokom tih prvih nedelja ako ih zamolite na lep način.

Olakšajte povezivanje vašeg deteta sa drugom decom

Deca će uvek biti nervozna pri upoznavanju sa novim učiteljem, ali ako poznaju drugu decu u razredu, biće im lakše. Ako ste se preselili, učinite dodatni napor da upoznate drugu decu iz komšiluka. Čak i ako vaše dete nije novo u školi, saznajte ko su ostala deca iz razreda i organizujte igru u parku kako bi se vaše dete povezalo sa decom koju nije videlo čitavog leta. Ako možete da organizujete da vaš sin ili ćerka odu u školu sa detetom koje već poznaju, čak i ako nisu iz istog razreda, to će znatno doprineti opuštanju.

Vežbajte rastanak

Za mnogu decu, najveći izazov će biti rastanak sa vama. Orkestrirajte kratke rastanke kako bi ih bolje uvežbali i razvijajte vašu rutinu, kao što je zagrljaj i nešto poput: „Volim te, a mene ti, vidimo se oko tri!”

Možete svom detetu dati i neki mali predmet koji će ga sećati na vas, kao što je na primer izrezbareno srce sa lepom porukom ili mali kamen koji ste zajedno pronašli na plaži, nešto što može držati u džepu dok ste razdvojeni i što vam može vratiti kad se vrati iz škole. Većina dece voli da ima fotografiju svoje porodice u svom rancu. Koristite se navedenim predlozima kako bi se dete povezalo sa učiteljicom; potrebno je da dete prenese svoju vezanost za vas na učiteljicu, ako želite da bude uspešno u ovoj novoj samostalnoj fazi života.

Započnite razgovor o sledećem razredu ili početku škole

Sa oduševljenjem govorite svom detetu šta da očekuje, kakvu hranu, igralište, knjige i čitanje, kompjutere, pevanje i slikanje. Ako poznajete drugu decu koja će takođe biti u školi, obavezno spomenite svom detetu da će i njih tamo, sasvim sigurno, videti. Podelite sa njim svoja sećanja o danima kada ste vi išli u školu.

Ohrabrite detetova pitanja tako što ćete započeti razgovor o njegovim očekivanjima od škole. To će znatno pomoći da dete izrazi svoje strahove koje nije dosad iskazalo, a čine ga vidno nervoznim. Naglasite stvari u kojima mislite da će dete uživati i ni slučajno ne umanjujte njegov strah; decu mogu da parališu stvari koje odrasli smatraju smešnim, kao što je, na primer, pronaći toalet u školi. Normalizujte bilo koji strah i uverite vaše dete da ga očekuje zabavan period, da škola u bilo kom trenutku može da vas pozove, ukoliko bude potrebno i da vi stalno mislite na njega, čak i kada niste pored njega. Obavezno završite svaki razgovor sa „i kada škola bude gotova, ja ću biti ispred da te dočekam sa specijalnim grickalicama uz koje ćeš mi ispričati šta se sve danas desilo”, tako da svaki put kada vaše dete pomisli na školu, ono bude ohrabreno ovim obećanjem.

Ako mlađe dete ostane sa vama kod kuće

Ako mlađe dete ostaje kod kuće sa vama, ubedite starije da će vam kod kuće biti strašno dosadno i koliko ste u stvari ljubomorni što i vi ne možete zajedno sa njim u školu. Objasnite mu da ćete svaki dan posle škole odvojiti vremena za svoje starije dete da nasamo, uz grickalice, čujete šta se sve u školi desilo.

 

Izvor: najboljamamanasvetu.com