Učitelji savetuju da radimo ove stvari ako želimo da naša deca budu uspešna

Mnogi roditelji žele da njihovo dete bude uspešno u školi i da ima najbolje moguće ocene. Iako se na neke stvari ne može u potpunosti uticati, učitelji su istakli nekoliko saveta roditeljima.

Po njihovom mišljenju, roditelji mogu učiniti određene stvari da što uspešnije pripreme svoje dete za školu. To su:

Naučite ga poštovanju

Učitelji savetuju roditelje da svoje dete nauče važnosti poštovanja rano u životu. Kako objašnjavaju, važno je podsticati dete da posle igre stavi igračke na svoje mesto, pažljivo se odnosi prema knjigama i igračkama, sačeka svoj red i bude nežan prema životinjama. Kažu i da je veoma važno razgovarati sa detetom o važnosti poštovanja druge dece u odeljenju. Svako ima pravo da uči, pa ometanje nastave prekida svačiji proces učenja, dodaju.

Čitajte zajedno sa njim

Učitelji savetuju da roditelji svakodnevno čitaju detetu. Kako objašnjavaju, čitanje naglas i slušanje su odlični alati za izgradnju rečnika i veština razumevanja pročitanog, koji takođe doprinose boljem uspehu u školi.

Ne radi domaći zadatak umesto njega

Roditelji bi trebalo da se odupru nagonu da rade domaći zadatak svog deteta ili bilo koji drugi školski zadatak, savetuju učitelji. Naime, dete treba samo da pokušava, greši i pokušava ponovo jer će samo tako naučiti. Osim toga, važno je da dete nauči da bude uporno i da se nosi sa neuspehom, jer će upravo tako kasnije u životu postizati dobre rezultate.

 

Izvor: index.hr