5 stvari koje svako dete treba da zna kada napuni 5 godina

Veoma je važno da dete naučite ovim stvarima

Deca od pet godina već mogu da shvate zbog čega su neke situacije opasne, i zbog čega postoje sigurnosna pravila. To znači i da mogu da shvate posledice ukoliko ne ispoštuju ono što su ih roditelji učili o sigurnosti.

Prema pedijatru Kristini Džons, ovo je pet ključnih stvari koje bi svaki petogodišnjak trebalo da zna.

1. Osnovni lični podaci

Dete staro pet godina trebalo bi da zna imena i prezimena svojih roditelja, kao i svoju adresu i mesto ili grad u kome živi. Na kraju, i kućni telefonski broj ili broj mobilnog telefona jednog od roditelja spada u kategoriju ličnih podataka koje bi trebalo da nauči zbog lične bezbednosti.

2. Što treba da urade ako im se desi da se izgube

Neretko deca umeju da se udalje od roditelja ili da se u gužvi izgube. To se desilo mnogim tatama i mamam bar jednom u životu, a stres koji tada prežive i deca i odrasli je ogroman.

"Ako se dete izgubi, trebalo bi da potraži druge odrasle osobe sa decom i zamoli ih za pomoć. Naučite ih da potraže uniformisanu osobu, poput policajca ili obezbeđenja u prodavnicama i tržnim centrima kojima mogu da se obrate, kažu ime i prezime roditelja i zamole za pomoć. Zato je vrlo pogrešno decu plašiti uniformisanim licima", rekla je Džons.

3. Otvaranje vrata na zvono

Deca od pet godina će se uzbuditi kada začuju zvono na vratima i potrčaće odmah da vide ko je. Trebalo bi im objasniti da vrata smeju da otvaraju samo ako je uz njih odrasla osoba, jer bi s druge strane mogao biti stranac, a deca ne mogu da znaju da li je taj neko pouzdan.

4. Obavljanje jednostavnih poslova

Kad deca navrše pet godina, možda ćete primetiti da vam nude pomoć u određenim stvarima koje radite. Uključite ih u kućne poslove i omogućite im da osete ponos kad izvrše zadatak.

Pritom je važno naučiti dete da zna granice i jasno ih postaviti. Na primer, u redu je da postavi sto, ali za držanje noževa u rukama, za decu u tom uzrastu je još rano.

5. Da pozovu hitnu pomoć

Decu od pet godina trebalo bi naučiti koji je broj hitne pomoći i kako da je pozovu. Zato je važno da znaju šifru za otključavanje vašeg mobilnog i kako da pozovu hitnu pomoć i kažu gde bi trebalo da dođe. Takođe je važno razgovarati sa detetom i uputiti ga u to kada je pozivanje pomoći opravdano.

 

Izvor: yumama.mondo.rs