Kreativnost u digitalnom svetu

Osnaživanje budućih liderki kroz IKT veštine

Povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT), Fondacija Petlja, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvom prosvete, organizovala je edukativnu radionicu za učenice srednjih škola.

Radionica je održana u prostorijama Mejkers spejsa Naučnog kluba Beograd Centra za promociju nauke, a njen cilj je bio da podstakne učenice da istraže različite mogućnosti koje oblast informaciono-komunikacionih tehnologija pruža i steknu uvid u to koje sve nove digitalne veštine mogu da budu od značaja za karijeru u IKT-u.

„Digitalne kompetencije i vešto korišćenje digitalnih alata će biti neophodni za gotovo svaki posao koji nakon završetka školovanja budete radile. I zato osnove koje danas dobijate u školi, na časovima informatike su nešto što će vam pomoći da se dalje usavršavate i možda će sutra baš neka od vas ovde pokrenuti svoj startap ili kompaniju koja će se baviti veštačkom inteligencijom ili bio inžinjeringom ili nekom potpuno novom oblašću koju danas ne možemo ni da zamislimo“, istakao je pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Aleksandar Jović.

„Moja poruka za danas je da to nije samo ovaj jedan dan, već da je svaki dan, dan devojčica u IKT-u. Čime god se bavile u životu, budite svoje i hrabre. Nemojte da vam kažu da nešto ne možete, pa čak i ako nekada ne uspete, to je potpuno u redu“ , izjavila je Jelena Ružičić, portfolio menadžerka UNDP-ja za digitalne inovacije.

„Ono što vidimo u direktnom radu sa učenicima i učenicama, pre svega osnovnih škola, kroz aktivnosti koje organizujemo jeste da u ranom uzrastu devojčice pokazuju jednaku radoznalost i interesovanje za savremene tehnologije kao i dečaci. Na nama odraslima je da sve mlade devojke ohrabrimo i podržimo u tome da svoju kreativnost i znanje grade i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija“ istakao je Milan Simić, direktor Fondacije Petlja.

Više od 20 učenica Gimnazije i ekonomske škole „Dositej Obradović“ iz Bačke Topole učestvovalo je na radionici „Kada čovek i mašina ćaskaju: upoznaj DALL-E“. Milan Ličina, kreativni direktor VIDRA i docent na Univerzitetu „Metropolitan“ u Beogradu, pomogao im je da naprave svoje prve korake u umetnosti generisanoj veštačkom inteligencijom. Učenice su imale priliku da isprobaju jedan od popularnijih alata za generisanje slika iz tekstualnih upita – DALL-E. Osim toga, razgovarale su o potrebnim veštinama za kreiranje digitalne umetnosti i preprekama i ograničenjima koje nameće crtanje rečima.

„Danas, želim da poručim našim učesnicama da je bitno znati da postoje različiti načini da budete uspešne i hrabre u odabiru vaših naučnih karijera. Čuveni akronim STEM pokazuje nam da nije dovoljno biti dobar samo u jednoj oblasti, jer su u praksi neophodni fleksibilnost, timski rad, otvorenost za ideje i oslanjanje na druge naučne oblasti, koje nam menjaju pristupe na svakom nivou. Može vam se učiniti, da je neophodna brzina, s obzirom na stanje u nauci, da se od vas očekuju brzi rezultati da biste napredovali, i da se utrkujete kao da ste na olimpijadi. Međutim, kada se bavite onim do čega vam je stalo, veoma je važno da odvojite dovoljno vremena da razumete suštinu problema, a onda će rezultat neminovno doći kao kruna vaših istraživanja i posvećenosti. Nikada ne oklevajte, zahtevajte mnogo od sebe i postavljajte ambiciozne ciljeve, čak i ako to ne rade ni vaši roditelji, ni profesori, ni sredina“ poručila je Danijela Vučićević v.d. direktora Centra za promociju nauke. 

Međunarodni dan devojčica u IKT-u se obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu, a ovogodišnji slogan je „Liderstvo“ (eng. Leadership). Poruka slogana je da istakne kritičnu potrebu za jakim ženskim uzorima u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM). 

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Fondacijom Petlja i Ministarstvom prosvete, a uz podršku Vlade Republike Srbije.

 

Izvor i foto: Ministarstvo prosvete