Projektna nastava obavezna od 1. septembra

Od naredne školske godine projektna nastava biće obavezan čas za prvake, predviđeno je nastavnim planom i programom.

Od naredne školske godine projektna nastava biće obavezan čas za prvake, predviđeno je nastavnim planom i programom. Zavod za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja izradio je nove nastavne planove i programe za prvi i peti razred osnovne škole i za prvi razred gimnazije.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za Tanjug da je reforma usmerena na ishode, gde je tačno definisano šta učenik treba da zna na kraju svakog razreda.

- Takođe je važno međupredmetno povezivanje sadržaja, ali i sticanje funkcionalnog znanja umesto učenja napamet - naglasila je Nedeljković. Ona je pojasnila da projektna nastava treba da se radi u drugom ciklusu, od petog do osmog ražreda, ali da su želeli da se deca digitalno opismene od samog početka, od prvog razreda, jer već u tom uzrastu znaju da koriste smart telefon, tablete, računare.

Projekta nastava podrazumeva tematski rad i povezivanje sadržaja različitih predmeta. Na učitelju će biti da izabere temu, da poveže dva predmeta, recimo svet oko nas i likovno, iz obaveznu upotrebu informaciono- komunikacionih tehnologija - računara, telefona.

- Suština je uvođenje računara preko učenja i povezivanje više predmeta - objasnila je Nedeljković i dodala da je objavljen javni poziv izdavačima za nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole. Nakon što izdavačima budu odobreni rukopisi i izrađen Katalog, sledi odabir po školama. Koliko će važiti odabrani udžbenici znaće se nakon usvajanja Zakona o udžbenicima.

Izvor: Novosti.rs