Pismenost za 21. vek

Kako bi afirmisale čitanje, Slađana Galuška, bibliotekarka u OŠ „Sveti Sava“ i Anđelka Tančić, nastavnica srpskog jezika u OŠ „Svetozar Marković“ iz Beograda, rešile su da preuzmu stvari u svoje ruke i pokrenule projekat „Oštro Perce“.

Istraživanja pokazuju da u današnje vreme deca malo čitaju, a mnogo više vremena provode pred malim ekranima, dok ih sve češće možemo videti sa telefonima i tabletima u rukama. Pre sedam godina, kada su ustanovile da učenici sve ređe ulaze u školske biblioteke, Slađana Galuška i Anđelka Tančić, tada bibliotekari u Osnovnoj školi „Milorad Mića Marković“ u Maloj Ivanči i Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ u Beogradu, rešile su da preuzmu stvari u svoje ruke i 2011. godine pokrenule su projekat „Oštro pero“ u kome su učestvovali učenici starijih razreda šest beogradskih osnovnih škola. Već tokom prve godine broj korisnika školskih biblioteka i pročitanih knjiga u tim školama povećao se dva do tri puta. Učesnici u projektu čitali su knjige i preporučivali ih vršnjacima koji su se pridružili akciji čitanja i tako se krug čitalaca sve više širio. Naredne godine projekat je dobio ime „Oštro Perce“ i u njemu je učestvovalo dvanaest škola.

O projektu „Oštro Perce“, podsticanju i afirmaciji čitanja, motivaciji, kao i važnosti razvijanja informacione i medijske pismenosti učenika za Školski portal pričaju autorke Slađana Galuška i Anđelka Tančić.

- Sa puno entuzijazma smo pokrenule ovaj projekat, čvrsto verujući da ćemo dopreti do učenika i motivisati ih da čitaju i o pročitanom razmišljaju na drugačiji način, što se i dogodilo. Prve godine projekat je realizovan kao spoj tradicionalnog i elektronskog učenja, učesnici su pratili onlajn lekcije na Mudl platformi i rešavali zadatke i komunicirali na forumu sa bibliotekarima i drugovima iz drugih škola. Zadatak je bio da pišu kritičke prikaze i prave trejlere za zbirku priča, roman i psihološki priručnik. To je bila nova ideja u našim školama i veoma zanimljiva za decu koja su sa oduševljenjem učestvovala u aktivnostima i svojim vršnjacima na neobičan način preporučivala knjige za čitanje – ističu autorke projekta.

Svake sledeće godine u okviru projekta „Oštro Perce“ uvode se novi kreativni zadaci za učenike, poput izrade plakata, slikovnica, stripova, uporednih prikaza književnih dela i predstava, kao i tekstova u različitim novinarskim formama.

- Iz godine u godinu menjaju se zadaci, naslovi knjiga koji se obrađuju, povezuju se aktivnosti projekta sa obeležavanjem jubileja velikih srpskih pisaca, izrađuju se novi nastavni materijali za učenike, bibliotekare i nastavnike, a broj učesnika se povećava. Za šest godina uključeno je 40 škola i hiljade učenika iz nekoliko gradova Srbije. Učenici pronalaze informacije za izradu zadataka i kreiraju različite medijske poruke i tako stiču veštine informacine i medijske pismenosti koje se smatraju krovnim pismenostima za 21. vek – pričaju Slađana Galuška i Anđelka Tančić.

Ciljevi ovog, sada već tradicionalnog projekta, su, kako navode Slađana Galuška i Anđelka Tančić, poboljšanje i razvijanje čitalačke, informacione i medijske pismenosti učenika i podsticanje upotrebe informacionih tehnologija u nastavi, kao i razvijanje digitalne pismenosti učenika.

-  „Oštro perce“  pomaže razvijanje međupredmetnih kompetencija učenika, afirmaciju postignuća učenika u oblasti stvaralaštva i podiže kvalitet obrazovanja, ali i afirmiše postignuća i aktivnosti nastavnika i bibliotekara. Projekat podstiče saradnju među učenicima, nastavnicima i bibliotekarima, a ima i takmičarski karakter. Nastavnici i školski bibliotekar pomažu učenicima da steknu veštine informacione, medijske i digitalne pismenosti – kažu naše sagovornice.

Podsećamo da ove godine učenici mlađih razreda imaju zadatak da, koristeći bajke predviđene nastavnim programom, naprave slikovnice, dok će đaci starijih razreda, na osnovu zadatih književnih dela i nastavnog materijala, morati da naprave najbolje trejlere i digitalne prikaze.

Ukoliko se do sada niste informisali o ovogodišnjem projektu i konkursu, detaljne propozicije možete pogledati na “Ostro perce 2017/2018“.