Od sutra đaci na raspustu

Škole će biti zaključane do 12. februara, a već dva dana pošto se vrate u klupe đaci će praznovati Dan državnosti, spojen sa vikendom.

Za većinu đaka u Srbiji sutra je jedan od najradosnijih dana u godini, jer se zvanično završava prvo polugodište i počinje zimski raspust. Škole će biti zaključane, a dnevnici i udžbenici odloženi na police do 12. februara, kada se osnovci i srednjoškolci vraćaju u klupe jer počinje drugo polugodište. Ovo važi za đake u centralnom delu zemlje, kao i za škole na Kosovu i Metohiji koje funkcionišu prema prosvetnom sistemu Republike Srbije, dok su učenici u Vojvodini imali jednodelni zimski raspust, koji je počeo na katolički Božić, 25. decembra, i trajao do 10. januara.

U drugom polugodištu đaci će imati tri kraće pauze, koje ove godine idu naruku učenicima, jer prvi manji raspust sledi samo tri dana po početku drugog polugodišta. Tada će učionice ostati prazne zbog praznovanja Dana državnosti – Sretenja.

– Neradni dani 15. i 16. februar spajaju se sa vikendom, pa će se đaci odmarati još četiri dana. Onda dolazi prolećni ili, kako ga mnogi nazivaju, uskršnji raspust. Počinje 2. aprila, a završava se 9, dok u Vojvodini, zbog katoličkog Uskrsa, počinje ranije, 30. marta, i traje takođe do 9. aprila. Treći raspust pada usred sedmice, kada škole ne rade 1. i 2. maja, zbog Međunarodnog praznika rada – naglasila je Milka Andrić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Da li bi đaci trebalo da se samo odmaraju ili i pomalo uče za vreme školskog raspusta – večita je dilema na koju pedagozi i psiholozi nemaju jedinstven odgovor. Dok jedni objašnjavaju da odmor služi za uživanje u vannastavnim aktivnostima, drugi smatraju da mozak đaka mora da ima neku vrstu stimulacije čak i na raspustu.

– Ne postoji jedinstven odgovor na to pitanje, jer nemaju svi đaci iste radne navike. Deca sa dobrom mentalnom gimnastikom koja nemaju problema sa učenjem, pamćenjem i koncentracijom mogu sebi da priušte dve ili tri nedelje bez knjige. Đaci koji imaju lošije radne navike i teškoće u učenju trebalo bi da čitaju školske udžbenike i za vreme raspusta – ne kao za vreme školske godine, ali svakako bi trebalo da vežbaju „moždane vijuge” – smatra Spomena Milačić, školski psiholog.

Pedagog Marina Savić smatra da je deci neophodno opuštanje za vreme raspusta, jer je savremena škola veoma zahtevna.

– Đaci imaju dosta obaveza u školi, većina i dosta vannastavnih aktivnosti, i raspust jeste prilika da malo predahnu od brzog tempa života i učenja. Baš kao što odraslima odmor služi za „punjenje baterija”, tako i đacima raspust služi za predah i opuštanje. Dečjem mozgu potreban je odmor, a đaci sa lošim radnim navikama mogu da čitaju lektiru ili neko lako štivo tokom raspusta. Ja uvek savetujem roditelje da ne traže od deteta da uči lekcije unapred dok je na raspustu, jer je to „siguran” način da se razvije otpor prema školi i učenju – objašnjava sagovornica.

Izvor: Politika.rs