Više od 70.000 osmaka polaže malu maturu

Polaganje male mature počelo je danas i trajaće do srede, a više od 71.000 osmaka rešavaće zadatke iz srpskog, matematike i kombinovanog testa.

Rešavanjem testa iz srpskog jezika danas je počelo polaganje male mature u osnovnim školama. Pored srpskog, do srede više od 71.000 osmaka rešavaće zadatke i iz matematike i kombinovanog testa. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šračević posetio je danas osmake u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Beogradu, pred sam početak rešavanja testa iz srpskog jezika.

Šarčević je, navodeći u izjavi za medije da deca danas počinju u celoj Srbiji da rade test iz maternjeg jezika, istakao da su i sve škole na Kosovu i Metohiji obuhvaćene i da će i osmaci na KiM u isto vreme polagati testove kao i njihovi drugari iz centralne Srbije.

- Ove godine će vrednosti sa testa biti povećane uz ukupan uspeh i sistem želja tako da će model ove godine biti malo drugačiji, kvalitetniji i ono što je jako jako važno biće velika kontrola, kako pri izradi testa, tako i prilikom pregledanja - kazao je Šarčević.

Dodao je da su u školskim upravama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne, te da će tamo gde se nađu nepravilnosti biti sprovođene rigorozne mere, od smene direktora, pa nadalje.

- Da se ne bi direktori vadili na priču da nisu oni odgovorni, dolaze im nastavnici iz drugih škola, a u jedno 10 odsto škola smo napravili model gde je sama škola i ceo kolektiv odgovoran za ceo postupak - naveo je.

Navodeći da će ove godine druga generacija srednjoškolaca polagati veliku državnu maturu, Šarčević je kazao da država sada ima međunarodnu obavezu, a to je da se napravi cela agenda za taj projekat, u šta će kasnije biti uključena i mala matura.

Prema njegovim rečima, uspostaviće se i ispitni centri, kako bi se nacionalna provera znanja radila na dve godine, što će biti velika motivacija nastavnicima.

- Njihova motivacija za dobar rezultat će biti jako bitna za ishod, a kvalitet rada će se meriti kroz ono što oni postignu sa kandidatom i njegovim mogućnostima - kazao je Šarčević.

Naveo je da će se uraditi sve kako bi sistem bio što efikasniji, te da dok se sistem u potpunosti ne uredi ići će se na sistem kontrola.

- Prošle godine moglo se desiti da se neko pravi da ne zna da se u njegovoj školi prepisuje ili dopisuje na pregledu, pa sam ja molio školske odbore da provere, jer nisam imao ovlašćenja kao sada. Sadašnjim zakonom su ingerencije meni date i ja ću ih koristiti - kazao je Šarčević i dodao da kada krene nacionalno testiranje đaci neće moći da izađu iz škola kao vukovci, a da su na nacionalnim testovima imali dvojke ili trojke.

- Ili kako je moguće da neko ko stvarno ima realno znanje i pokaže ga na završnim, neutralnim ispitima ima kod nekih nastavnika dvojke, trojke, jer ti nastavnici ne daju više ocene? Taj nastavnik će imati problem, biće u nižoj kategoriji plate i bez obzira na staž biće višak, jer lošije radi. On zaista mora da ceni ishode, za to postoje obuke, a ne osobenjaštvo i sve one navike za koje znamo svi. U svakoj školi postoji neki takav nastavnik - kazao je.

Mala matura predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a od rezultata testiranja zavisiće izbor budućeg zanimanja učenika, kao i koju će srednju školu izabrati.

Osmaci u utorak iz matematike, a u sredu će raditi kombinovan test, sastavljen od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Izvor: Novosti.rs