Stižu novine u osnovne i srednje škole

Ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović potpisali su Sporazum o saradnji kojim se definišu zajedničke aktivnosti podrške školama u osnivanju i radu učeničkih zadruga.

Učeničke zadruge osnovane su u svim osnovnim i srednjim školama u Požarevcu, po čemu je ovaj grad prvi u Srbiji u kome se to dogodilo, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prilikom posete.

Ministar je ocenio da su škole u Požarevcu veoma dobro razumele reforme u prosveti i da su pozitivan primer dobro organizovanog zadrugarstva i da mogu biti uzor ostalim školama u Srbiji.

- Danas je jako važan dan i za grad Požarevac, ali i za obrazovanje u Srbiji.  Iako to možda nije vidljivo na prvi pogled mnogi reformski ciljevi obrazovanja ogledaju se upravo u osnovanju učeničkih zadruga, odnosno učeničkih kompanija - kazao je on.

Prema njegovim rečima, u budžetu ministarstva za narednu godinu opredeljena su i sredstva za podršku i razvoj zadrugarstva.

Šarčević je prethodno posetio OŠ „Sveti vladika Nikolaj“ u Bradarcu i Srednju poljoprivrednu školu sa domom učenika „Sonja Marinković“ na teritoriji opštine Požarevac. Reč je o školama koje imaju uspešne učeničke zadruge sa više sekcija kroz koje učenici razvijaju preduzetničke sposobnosti. 

Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ je nedavno obeležila 147 godina postojanja. U okviru Poljoprivredne škole nalazi se, između ostalog, pogon za pravljenje zimnice, ali i pekara. Deo proizvoda plasira se na tržište, a deo se koristi u Domu učenika.

U sportskoj sali te škole održan je prvi sajam učeničkih zadruga, gde su na 15 štandova izloženi proizvodi koje su osmislili i napravili učenici. Gosti sajma bile su i škole iz Zemuna i Smedereva.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović naveo je da će lokalna samouprava pomoći školsko zadrugarstvo i kao primer naveo da će za svaku manifestaciji obezbediti besplatne štandove na kojima zadrugari mogu plasirati svoje proizvode.

Izvor: blic.rs