Završava se emitovanje nastave na daljinu za osnovce i srednjoškolce

Nastava koja se emituje na televiziji za osnovne i srednje škole završava se danas. Za nastavnike i učitelje ovo još nije kraj.

Danas je poslednji dan ove nastave na daljinu i predavači nisu više u obavezi da šalju lekcije putem neke od platformi, kače na sajt škole, a deca i roditelji mogu da odahnu.

Ipak, školska godina nije završena u potpunosti. Školska godina formalno se završava sredinom juna, a za to vreme učenici koji nisu zadovoljni ocenama ili oni za koje nastavnici smatraju da "treba još da se pokažu" moraće ipak do svojih učionica.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je istakao da će od 1. juna u školu dolaziti samo oni koji žele da poprave ocene ili deca koju će nastavnici pozivati ako procene da dodatno treba proveriti njihovo znanje.

Veće obaveze u školi imaće samo učenici osmog razreda koje čeka proba male mature i pripremna nastava za završni ispit.

"Učenici od prvog do četvrtog razreda ne moraju da dolaze u školu u junu, jer učitelji uglavnom znaju šta da im zaključe. Starija deca, od 5. do 7. razreda, koristiće drugu i treću nedelju juna kako bi završila obaveze oko ocena", rekao je ministar

Ocene su zaključivane na osnovu formativnog ocenjivanja odnosno portfolia, domaćih radova, prezentacija, i sveukupnog angažovanja, a računale su se i one iz prvog polugodišta.

 Izvor: Mondo