Školska godina se nastavlja kako je i počela!

Školska 2020/2021. godina nastavlja se kako je i planirano, u ponedeljak, 18. januara, a nastava će se odvijati kako je i počela 1. septembra.

Učenici od 1. do 4. razreda će ići u školu, od 5. do 8,. imaće imaće i onlajn nastavu, časovi će svima biti skraćeni na po 30 minuta, sedeće sami u klupama, nosiće masku...

Odeljenja će biti podeljena u grupe, a nijedna grupa ne bi trebalo da broji više od 15 đaka. U svakom momentu ni u jednoj školi ne bi trebalo da bude više od 50 odsto učenika.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je jutros da će se nastava odvijati kao što je i počela 1. septembra i da do ponedeljka ne bi trebalo da dođe do nekih promena.  On je objasnio u kom slučaju će grupe prelaziti na onlajn nastavu.

- Kad smo zatvorili škole, želeli smo da izbegnemo da deca idu u škole dok ne prođe maksimum. Sada izlazimo iz maksimuma, nema razloga za novo odlaganja. Biće opet podela na grupe. Ako se jedan slučaj pojavi, on se izdvaja, ako se pojave dva slučaja, izdvaja se odeljenje. Uvek postoji mogućnost da se nešto promeni, ali je ta mogućnost mala - rekao je dr Kon za RTS.

A, evo i podsećanja kako je nastava u školama izgledala od 1. septembra, tačnije kako će sada.

Osnovna škola

U osnovnim školama, u svakom trenutku broj dece ne sme da prelazi 50 odsto.

Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, ali će se ukoliko ima više od 15 đaka po odeljenju, deliti u dve grupe. Učenici od 5. do 8. razreda imaće kombinovanu nastavu - u školi i onlajn, odnosno nastavu na daljinu.

Organizacija onlajn nastave

Časovi će se prikazivati na RTS 2 i RTS 3, prema unapred određenom rasporedu i satnici.

Učenici 5.  razreda pratiće nastavu na RTS 2 od 8 sati, i imaće dnevno 3 časa, dok će se nastava za učenike od 6. do 8. razreda imitovati na RTS 3, takođe, od 8 sati. Učenici 1. do 7. razreda imaće dnevno do 3 časa, a osmaci - četiri. 

Iako će učenici od 1. do 4. ići u školu, i za njih je spremljena onlajn nastava, i ona će se emitovati putem multimedijske internet platforme RTS planeta. 

Nastava u školi 

Svako odeljenje mora da ima svoju učionicu. Tokom malog odmora nema promene učionica i kabineta, osim ako je to neophodno zbog specifičnosti predmeta i posebne opreme.

Za učenike od 1. do 4. razreda nastava se organizuje svakodnevno u školi.

- Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 15, ono se deli u dve grupe. Grupe dolaze u dva definisana termina, na primer od 8 sati, i od 10.45. Učenici jedne grupe imaju do 4 časa dnevno. Časovi traju po 30 minuta. Pauza između prve i druge grupe je 20 minuta, i ona služi za čišćenje i provetravanje učionica i svih drugih prostora - navedeno je u Stručnom uputstvu Ministarstva prosvete koje je dostavljeno osnovnim školama pred početak ove školske godine.

Svi časovi se organizuju u školi, i napolju na otvorenom kada god je to moguće.

Učenici od 5. do 8. razreda

Ako škola ima prostor i kadar, nastava se organizuje svakodnevno u školi. I u ovom uzrastu važe pravila na podelu na dve grupe ukoliko u odeljenju ima više od 15 đaka, i za njih važi trajanje časova od 30 minuta. Razlikuje se samo što u ovom uzrastu učenici jedne grupe imaju do 5 časova. Sve ostalo je isto kao i za niže razrede.

Kombinovani model

U školama gde ne postoji mogućnost da se za sve od 5. do 8. razreda održi nastava u školi, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

- Učenici 5. i 6. razred u toku nedelje ići će u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a učenici 7. i 8. razreda utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi se rotiraju. Kada đaci ne idu u školu, imaju onlajn nastavu na daljinu putem Javnog servisa Srbije - objašnjava se u Stručnom uputstvu.

I u ovom kominovanom modelu učenici se dele na dve grupe, časovi im, takođe, traju po 30 minuta, i imaju do 5 časova.

Srednja škola

U srednjim školama biće dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu.

Kombinovani model

Nastava u gimnazijama i srednjim stručnim školama po kombinovanom modelu podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog razreda jedne nedelje dolaze u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje realizuju časove putem nastave na daljinu.

Smenu čine učenici prvog i drugog razreda odnosno trećeg i četvrtog razreda.

Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe (škola bira najoptimalniji kriterijum za podelu na grupe).

Ukoliko je broj učenika u odeljenju, odnosno grupi za vežbe, praktičnu nastavu, strane jezike manji od 16 za njih se nastava održava bez podele na grupe i uvek u školi.

Ocenjivanje učenika u ovom modelu nastave se realizuje kada su učenici u školi uvažavajući sve principe ocenjivanja.

Učenici jedne grupe, kada imaju nastavu u školi imaju sve časove po rasporedu. Škole mogu prilagoditi raspored tako da se časovi iz predmeta sa većim nedeljnim fondom realizuju kao dvočasi ili u blokovima, kako bi se broj nastavnika koji svakodnevno dolaze u školu sveo na optimalnu meru.

Časovi traju po 30 minuta. Pauza između smena u školi se koristi za čišćenje i dezinfekciju učionica, hodnika, laboratorija, radionica, biblioteka i svih drugih prostora u školi koji se koriste za nastavu i učenje.

Takođe, vreme između smena se može koristiti za realizaciju praktičnih oblika nastave naročito u situaciji kada učenici nisu u mogućnosti da ovaj oblik nastave realizuju kod poslodavca sa kojim škola ima odgovarajući ugovor.

Nastava na daljinu

Nastava na daljinu je poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada gde učenici program nastave i učenja u celini ili jedan deo ostvaruju korišćenjem savremene informaciono-komunikacione tehnologije za učenje, bez neposrednog boravka u školi.

Ovaj oblik nastave se primenjuje kada se nastava u školi ne realizuje u cilju očuvanja bezbednosti i zdravlja učenika i nastavnika.

Srednja škola bira softver koji će koristiti za realizaciju nastave na daljinu. Ovi specijalizovani softveri mogu da obezbede formativnu i sumativnu procenu učeničkih postignuća ukoliko su epidemiološke mere takve da se direktna nastava ne preporučuje ni u najmanjim grupama.

Izvor: Novosti.rs