Kraj školske godine za učenike osmog razreda

U senci epidemije koja im je „ukrala” poslednje dve godine školovanja, đaci osmog razreda danas će obeležiti jedan od najznačajnijih događaja u životu - kraj osnovne škole.

Za osmake počinje raspust, a neki su već u ponedeljak počeli da slave kraj školske godine – žurkom u školskom dvorištu.

Veselo je bilo i u beogradskoj OŠ „Drinka Pavlović”, a njihovi vršnjaci iz OŠ „Josif Pančić” slaviće danas.

- Imaćemo performans u dvorištu koji deca sama organizuju, obući će majice, malo se proveseliti, a zbog epidemije nema maturske večeri - kaže za „Novosti” Milan Bajić, direktor OŠ „Josif Pančić”.

Ali, za slavlje ionako nema mnogo vremena, jer kraj školske godine nije i kraj njihovim obavezama - čeka ih mala matura, a od bodova osvojenih na tri testa i uspeha u osnovnoj školi zavisiće upis u željenu srednju školu.

Završni ispit održava se od 23. do 25. juna.

- Dobro je što su makar delimično išli u školu. Ima država na Zapadu koje su mesecima bile zaključane, a mi smo se trudili koliko god smo mogli da im prenesemo što više znanja na časovima koji su trajali pola sata - navodi Bajić i dodaje da su škole organizovale pripreme za malu maturu, ali i da je većina dece odavno počela privatno da se priprema za testove. Takođe, veruje da će i zadaci na maloj maturi biti prilagođeni načinu na koji se nastava odvijala u ovoj školskoj godini.

A da će tako biti, potvrđuju i reči direktora Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja Branislava Ranđelovića, koji je nedavno rekao da da su tokom pripreme testova imali i vidu da đaci zbog epidemije virusa korona od marta prošle godine prate nastavu na daljinu ili po kombinovanom modelu, te da su zadatke prilagodili toj situaciji.

Bodovi i sa takmičenja

Na osnovu uspeha iz škole učenici mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova - iz srpskog i matematike po 13 bodova i 14 iz kombinovanog. Takođe, za priznanja na međunarodnom takmičenju dobijaju od osam do 12 bodova, a na domaćim od dva do šest poena. Da bi mogli da konkurišu za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole moraju da imaju bar 50 bodova.

Izvor: Večernje novosti