Ministar Ružić: Težimo redovnoj nastavi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić sastao se danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata kako bi razgovarali o nastavi od 1. septembra

Ružić je istakao da se na odluku o modelu nastave čeka sednica Kriznog štaba, za koju očekuje da se održi u najskorijem roku, te će zaposleni u školama imati dovoljno vremena da se spreme za početak nastave.

Složivši se da je redovna nastava najbolja opcija za svu decu, sagovornici su istakli i važnost vakcinacije prosvetnih radnika kao jednog od faktora da od 1. septembra tako i bude.

„Tome najviše i težimo”, kazao je on dodavši da je iznad svega važnije zdravlje i dece i zaposlenih te da će se ponajviše saslušati šta zdravstvena struka kaže.

Na sastanku je dogovoreno da se naredni sastanak ministra i predstavnika sindikata održi posle sednice Kriznog štaba na kojoj bi se dogovorila primena odluke o modelu nastave.

Konačna odluka o modelu nastave zavisi od Kriznog štaba

Konačna odluka o modelu nastave u novoj školskoj godini, koja počinje 1. septembra, zavisiće od odluke Kriznog štaba koji će biti održan u ponedeljak ili utorak, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) posle sastanka sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem.

U saopštenju se navodi da je ministar Ružić izneo stav da se zalaže da školska godina počne normalno i da časovi traju 45 minuta, kao i da je Ministarstvo spremilo više modela nastave, koji će biti primenjivani u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Dodaje se da će prosvetni sistem biti decentralizovan, a da će model koji će se primenjivati zavisiti od stanja u jedinicama lokalne samouprave i školama, dok će domovi učenika raditi punim kapacitetom.

Predstavnici ministarstva najavili su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i određenog broja pravilnika.

Izvor: RTV