Pravi izbor

Nekima je prvi razred odmah iza ugla. Deca, a posebno roditelji, često strepe na pomisao ko će ih voditi tom stazom zvanom školovanje.

Da li će učiteljica ili učitelj ispuniti njihova očekivanja, u mnogome zavisi, ne samo od samih pedagoga, već od toga šta se od njih očekuje. 

Često čujemo da je jako važno izabrati dobrog učitelja za svoje dete. Ali, da li svi imamo istu predstavu o tome ko je to? Svako dete raste u različitom okruženju. Od stavova roditelja i njihovog odnosa prema životu i obavezama, zavisi i dečije razmišljanje u tom pravcu. Koliko je porodici bitno obrazovanje deteta, kao i njegovo osamostaljivanje u životu, možemo videti i iz poimanja pojma odgovarajućeg učitelja za njihovo dete. Nekada roditelji, na žalost, očekuju da sve eventualne propuste u vaspitanju njihove dece, isprave učitelji. Nije neobično čuti: „Učiteljica će te dovesti u red. Čik da vidim da njoj tako odgovaraš.“ Ove rečenice su jako pogubne za decu. Kod njih stvaraju sliku škole u kojoj će im sve biti zabranjeno i gde prestaje svaki bezbrižni trenutak. Sa takvom postavkom stvari, dete neće prihvatiti učitelja kao svog prijatelja i osobu koja će mu pomoći da što bezbolnije prihvati promene. Iskreno verujem da učitelji po meri ovog tipa roditelja, ne postoje.

Koga najčešće podrazumevamo pod strogim učiteljem, takođe je relativna stvar. Mislim da se nekada, pogrešno, postavlja znak jednakosti između strogog i doslednog učitelja. Pod dosledan učitelj podrazumevam pedagoga koji ume da postavi granice, daje sve od sebe da dete što bolje nauči da se snalazi u školskom okruženju i sa školskim obavezama. Sa decom razgovara na način da poštuje njihovo mišljenje, ali u isto vreme očekuje da i oni umeju da poštuju tuđe. Pruža im mogućnost da otkriju svoja isteresovanja i podstiče ih u tome. Svojim postupcima i odnosom prema đacima gradi svoj autoritet.

U razgovoru sa Đinom Uzelac, pedagoškinjom OŠ „Mladost“ iz Novog Beograda, saznala sam da se prilikom upisa deteta u prvi razred, roditelji rukovode prethodno stečenim ličnim iskustvom iz perioda školovanja starijeg deteta ili preporukama poznanika i prijatelja. Najčešće osobine koje ističu kao poželjne za izbor učitelja su: dobra organizovanost u radu, emocionalna toplina i sigurnost, ljubaznost i veselost u komunikaciji, kreativnost i pravednost. Poželjni pedagoški takt koji poseduju birani učitelji izražava se u spretnoj primeni poštovanja i zahteva, poverenja i kontrole, odobravanja i zabrane. Omiljeni stil pedagoškog vođenja odeljenja je demokratski.

Senzibilitet deteta je u direktnoj vezi sa tipom učitelja koji im odgovara. Nekoj deci odgovaraju osobe koje su opuštenije, tiše, nenametljive, dok drugom tipu dece odgovaraju energične, brze, otvorene osobe. U svakom slučaju, deca se po prirodi raduju školskom druženju i aktivnostima. Trudim se da mislim da svako od nas učitelja ima u sebi izraženu želju da detetu pruži priliku da se razvija na najbolji način.

Dragi roditelji, univerzalni, idealni izbor učitelja ne postoji jer su i učitelji samo ljudi. Ipak, poznajem veliki broj divnih, vrednih, kreativnih kolega širom Srbije koji će vam, sigurna sam, ako im date šansu i pokažete dobru volju, pokazati da su oni ti koji će vašem detetu ulepšati prvi susret sa školom. Tada ćete shvatiti da su baš oni bili pravi izbor!

Tanja Vrečko