Fascinantne činjenice o ljudskom telu

Ljudsko telo predstavlja neverovatan mehanizam o kome se mnogo toga ne zna. Činjenica poput ukupne dužine svih krvnih sudova, arterija, vena i kapilara, od 96.500 kilometara, zaista je fascinantna.

Ono što je veoma važno je da jedan, ovako kompleksan mehanizam, održavamo što je moguće u boljem stanju, kako bi svi njegovi delovi funkcionisali besprekorno.

Zanimljive činjenice o ljudskom telu

Krvni sudovi

Kad bismo u ravnoj liniji rasprostrli sve ljudske vene, arterije i kapilare koje prolaze kroz celokupan organizam, one bi ukupno bile dugačke neverovatnih 96.500 kilometara.

Ušni vosak

Cerumen ili ušni vosak se pojačano luči u stanjima velikog straha, mnogo više nego što se luči u trenucima kad nismo izloženi strahu i sličnim agresivnim osećajima.

Mišići u telu

Poprečnoprugasti, odnosno skeletni mišići nalaze se uz kosti i zlobove, a u svakom telu ih ima više od 600 pojedinačnih. Oni čine oko 40 odsto ukupne težine tela.

Nokti i njihov rast

Nokti na rukama rastu brže od onih na nogama. Najbrže raste nokat na srednjem prstu ruke, a ako se radi o dominantnoj ruci, on raste dvostruko brže od ostalih.

Nervni sistem

Kad bismo u ravnoj liniji rasprostrli sve živce našega tela, dostigli bismo dužinu od 72,4 kilometra.

Skriveni div

Najsnažniji mišić u ljudskom organizma je jezik. On je jedini mišić koji je povezan sa podjezičnom kosti, donjom vilicom, slepoočnom kosti, nepcem i ždrelom samo jednim svojim krajem, korenom jezika.

Čulo ukusa slabi s godinama

U ustima, na jeziku i u grlu imamo više od 9000 papila i senzora ukusa koji s godinama slabe, pa će ih do 60. biti upola manje.

Gubimo ćelije

Svakoga sata ljudsko telo će sa sebe skinuti više od 600.000 mrtvih ćelija kože. Pilingom i drugim metodama uklanjanje mrtvih ćelija koži omogućava disanje i bolju prokrvljenost.

Kosti jače od čelika

Najsnažnija kost u ljudskom telu je bedarna kost. Uopšteno, naše kosti imaju veći otpor i nosivost od čelika iste širine, one su pet puta čvršće od čelika jednake mase.

Srce radi neprekidno

Srce je organ koji radi 24 časa. Svojim kontrakcijama pumpa krv kroz čitavo telo, i zbog toga će kroz njega svakoga dana proći više od 7500 litara krvi.

Izvor: n1info.com