Snimanje TV nastave: Za dan se snimi 9 časova, sve je kao u školi, nedostaju samo đaci

Učiteljica Gorica Njegovanović objašnjava kako želi da izgleda čas matematike, televizijska ekipa daje instrukcije, eneterijer se prilagođava deci mlađeg uzrasta...

Radna i ozbiljna atmosfera vladala je juče u studiju RTS, gde se odvija snimanje onlajn časova za decu od prvog do četvrtog razreda.

- Dobro jutro đaci prvaci, moje ime je Gorica Njegovanović i danas ću biti vaša učiteljica. Ovim rečima počinje snimanje časa koji ova učiteljica "drži" u lepo opremljenom studiju u kome se, osim pametne table na kojoj se smenjuju brojke, nalaze i drugi rekviziti - veliki plišani meda, šareni nameštaj, kao i uobičajeni školski mobilijar: slika Vuka Karadžića, ispisano latiničko i ćiriličko pismo, rekviziti za muzičko, fizičko, likovno...

Tu je i raspored časova - na vratima studija napisano je šta se i u koje vreme snima, a u jednom danu obično se zabeleži devet časova.

Učiteljice se smenjuju na snimanjima. Slažu se da je ambijent prijatan. Samo jedno fali - deca.

- Već smo veterani u ovom poslu - kaže Gorica Njegovanović, iz OŠ "Mihailo Pupin", koja je časove snimala i proletos tokom vanrednog stanja. - Danas možda imam veću tremu nego tada, jer proletos je sve bilo organizovano na brzinu i gledali smo da završimo posao na najbolji način. Kako vreme odmiče osećamo sve veću odgovornost.

Nastavnice sa ekrana postale su i popularna TV lica, kažu da ih na ulici prepoznaju i zaustavljaju. Dobijaju reči podrške, a zovu ih kolege iz cele Srbije i zahvaljuju se što im pomažu da zajedno sa đacima savladaju gradivo.

Časovi koji će biti emitovani su po 30 minuta, ali samo snimanje traje mnogo duže, jer je potrebna temeljna priprema.

Sve se odvija uz stroge mere zdravstvene zaštite, nošenje maski je obavezno, kao i dezinfekcija prilikom ulaska u studio.

- Onlajn časovi namenjeni su đacima koji nisu u mogućnosti da idu u školu ili onima čiji roditelji strahuju za njihovo zdravlje. Najmlađi učenici od septembra ići će na nastavu, po nekom od modela za koji se odluči njihova škola. Moraju biti bezbedni, odeljenja će zato biti podeljena po grupama, a ići će se i u više smena - poručuju iz Ministarstva prosvete.

Deca u školu kreću 1. septembra, a prva sedmica biće posvećena očuvanju zdravlja u vreme virusa korona. Nastavnici će đake upoznati sa merama zdravstvene zaštite koje budu propisane, koliko su one važne i kako da ih poštuju.

Kada je reč o gradivu, na osnovu inicijalnog testa koji će đaci raditi na početku školske godine, videće se koliko je savladano celokupno gradivo iz prethodnog razreda, uključujući i onaj deo koji su učili kroz onlajn nastavu.

Na osnovu rezultata tog testa, planiraće se časovi, što znači da će nastavnici obnoviti neke delove gradiva ako se pokaže da nisu dovoljno savladani.

Izvor: Novosti/ Lj. Beginišić